Jeroen Brouwers verzaakt aan Prijs der Nederlandse Letteren

Jeroen Brouwers (°1940) heeft aan de Nederlandse Taalunie telefonisch laten weten dat hij de Prijs der Nederlandse Letteren niet in ontvangst zal nemen, zo melden diverse media waaronder NRC en De Volkskrant. Sinds enige tijd was veel ophef ontstaan over Brouwers’ uitlatingen over het aan de Prijs der Nederlandse Letteren verbonden prijzengeld. Volgens de schrijver was de 16.000 euro een bedroevend laag bedrag voor zo'n hoge onderscheiding. "Je wordt naar de Parnassus getild en afgescheept met een aalmoes,” aldus Brouwers. De schrijver, van wie dezer dagen de roman Datumloze dagen is verschenen, kreeg bijval voor zijn bede van de Vlaamse Auteursvereniging en de Vereniging van Letterkundigen. De Nederlandse Taalunie, die de prijs uitreikt, liet daarop vandaag weten dat voor de volgende prijs het bedrag eventueel kon opgetrokken worden. Maar vanwege ‘het reglement’ kon dat niet meer dit jaar voor Jeroen Brouwers, die daarop besliste de prijs te weigeren. "De hoogte van het bedrag wijkt niet sterk af van andere niet-commerciële prijzen zoals de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste (20.000 euro) en de Constantijn Huygensprijs (10.000 euro)", zo merkt de Taalunie nog op.
Brouwers kreeg niet overal evenveel steun voor zijn jammerklacht. In een opiniebijdrage ‘Niet pissen op de bloemen’ haalt Jeroen De Preter vandaag in De Morgen fijntjes aan hoeveel Brouwers recent ontving van de Nederlandse en Vlaamse Fondsen voor de Letteren: 85.000 euro. Op De Contrabas was dan weer deze kritiek te lezen.
Koning Albert treft het dus niet met schrijvers die hij moet bekronen. Hella Haasse ontving de vorige prijs uit handen van koningin Beatrix. Maar de editie 2001, die Gerard Reve moest fêteren, viel ook al in het water nadat er controverse losbarstte over een vermeende pedofiliezaak waar Reves partner, Joop Schafthuizen, in betrokken was. Dat maakt dat het van 1995 geleden is dat de Belgische vorst de belangrijkste prijs van het Nederlandse taalgebied mocht uitreiken, toen aan Harry Mulisch. De Taalunie reageert intussen bedroefd op Brouwers' weigering, overigens de eerste keer in de geschiedenis van de Prijs der Nederlandse Letteren: "de Prijs is bedoeld als een eerbewijs. Jammer dat wij een groot schrijver deze eer niet kunnen bewijzen.” Brouwers benadrukte tegenover het VRT-nieuws wel dat minister Anciaux "zeer zijn best had gedaan" om aan de grief van Brouwers tegemoet te komen. Zie - om naar het oeuvre zelf terug te keren - ook nog de recensies van Datumloze dagen op Brouwers' website bij 'actueel' foto: Jeroen Brouwers in 1993 toen hij wel nog een grote prijs aanvaardde: de Constantijn Huygensprijs]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman/Hans Cottyn op 23-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening