Literaire tijdschriften profileren zich met bloemlezing

Nogal wat literaire tijdschriften hebben het dezer dagen niet onder de markt. Afkalvende abonnees en een ampele losse verkoop, moeilijk verteerde redactiewissels en al te zelden spraakmakende dossiers. Velen kampen met een onduidelijk profiel en halen zelden nog de media. Ook als eertijds vaak genoemde broeihaard van literair talent is hun richtinggevende rol weggedeemsterd. Sommigen bewaken al te angstvallig hun niche, anderen wentelen zich in hermetiek, loffelijke uitzonderingen daargelaten. Het CELT, de overkoepelende organisatie van de literaire tijdschriften, vraagt in de aanloop naar de boekenbeurs hernieuwde aandacht voor de Vlaamse literaire magazines. Daartoe lanceren ze de eerste editie van Het beste uit de literaire tijdschriften. Gastcurator en freelance journaliste Margot Vanderstraeten maakte een bloemlezing uit de voorbije jaargangen van 25 Vlaamse literaire en culturele tijdschriften. Deze publicatie wordt gratis aangeboden aan geïnteresseerden met behulp van een bon, waarmee je ze in de boekhandel kunt afhalen.
Op de Antwerpse Boekenbeurs, die volgende week in gang schiet, wordt de belangstelling voor de literaire tijdschriften op een themadag op 3 november aangezwengeld. In een aantal debatten wordt nagegaan wat de relevantie is van de literaire tijdschriften. Zijn ze nog wel een kweekvijver? En biedt 'cross-over' wel een meerwaarde? Of blijft het vooral een tijdverdrijf voor enkele fijne luiden? Margot Vanderstraeten en Kurt van Eeghem wisselen er van gedachten over. Onder andere De Brakke Hond, DWB, het tijdschrift voor kunstkritiek Rekto/Verso en Yang treden in de discussie. Allicht komen zijdelings ook de effecten van de digitalisering aan bod: De Brakke Hond én Rekto/Verso zetten trouwens hun integrale nummers al vrij online.
De Papieren Man start binnenkort met een rubriek waarin de literaire tijdschriften systematischer aan bod komen. Daarin zal regelmatig geattendeerd worden op opvallende bijdragen uit deze diverse publicaties.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening