Erwin Mortier: 'Geef hen godverdomme een schaamteloos royaal staatspensioen'

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier valt in een polemisch opiniestuk in De Morgen Jeroen Brouwers bij in zijn bede voor een hogere Prijs der Nederlandse Letteren (zie eerder) en knoopt er een pak bedenkingen en verzuchtingen aan vast over de precaire sociale situatie van de schrijver en de manier waarop de samenleving omspringt met haar schrijvers. Het stuk staat integraal te lezen op Mortiers website. "Onder het klatergoud van het cultuurbeleid gaat vaak doffe ellende schuil", poneert Mortier. Bij gebrek aan fiscaal regime, leenrechtvergoeding, rechtvaardige uitkering der auteursrechten en degelijk sociaal statuut, zijn "vele van mijn kunstbroers - en zussen geneigd aan te kloppen bij het Letterenfonds om de eindjes aan elkaar te knopen." Mortier zegt dat Brouwers het recht had om over de kwestie zijn stem te verheffen: "Zijn situatie is tekenend voor die van heel veel oudere schrijvers. Deze samenleving verwaarloost haar grootste literaire talenten in hun al te begrijpelijke en al te menselijke bezorgdheid om de oude dag en zijn kwalen." Mortier windt zich op over de 'onrechtvaardigheid' die Brouwers is aangedaan: "Vriend en vijand zijn het met elkaar eens dat het oeuvre van Brouwers ver boven veel andere uitsteekt. Deze man nu afschepen met de mededeling dat 'het reglement het niet toelaat' is beschamend." Mortier hamert erop dat schrijvers in de levensherfst middelen moeten krijgen "waardoor ze kunnen bestaan zonder te moeten hopen op een vette onderscheiding of een dikke commerciële prijs.": "Geef hen godverdomme een schaamteloos royaal staatspensioen of jaargeld." Want, aldus Mortier, "men schrijft geen literatuur met de bedelstaf, maar met een soevereine pen, en dus met geduld dat tijd kost en geld."
Ondertussen is ook duidelijk geworden dat Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux tot op het laatst geprobeerd heeft het prijzengeld voor de Prijs der Nederlandse letteren op te trekken, maar dat hij daarvoor geen bijval vond bij zijn Nederlandse collega Ronald Plasterk. Waarna Brouwers de prijs weigerde. "Het is uiteindelijk fout gelopen omdat men hem in een hoek heeft geduwd: Brouwers' kritiek op de geldprijs werd gereduceerd tot de vraag van een schrijver die nog meer geld wil, terwijl hij wel een punt heeft als hij zegt dat het bij zo'n prestigieuze prijs wat meer mag zijn", aldus Anciaux in De Morgen. Volgens Anciaux was het belangrijkste argument "dat de prijs al decennialang niet geïndexeerd is." Anciaux probeerde Plasterk te overtuigen om het reglement in allerijl nog aan te passen, maar daar werd niet op ingegaan. Plasterk wenste nog niet te reageren op Anciaux' uitlatingen. Brouwers zelf liet in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nova nog weten: "Als de Prijs der Nederlandse Letteren nul komma nul euro zou hebben bedragen, had ik hem met plezier geaccepteerd. Maar niet dit gekruidenier." Zie ook De Volkskrant en NRC-Handelsblad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening