Jeroen Brouwers aanvaardt cultuurprijs Zutendaal

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers (67), die eerder deze week de Prijs der Nederlandse Letteren weigerde, aanvaardt wél de Cultuurprijs van zijn woonplaats Zutendaal. De prijs is louter een erezaak en ging vergezeld van de onthulling van een standbeeld (zie ook ons eerder bericht). Volgens de gemeente straalt Brouwers de naam van de gemeente Zutendaal "op een erg positieve wijze" uit. "In elk boek en praktisch in elk interview dat van hem afgenomen wordt, staat de naam Zutendaal." De cultuurraad bleef echter jaar na jaar twijfelen of men hem de plaatselijke cultuurprijs wel geven kon. "Het probleem was namelijk: kan men een lokaal erg belangrijke maar in het perspectief van het Nederlands taalgebied erg onbeduidende prijs schenken aan een man die in vergelijking met de andere Zutendalenaren `hors catégorie´ is?"
Pas na de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren durfde men werk maken van de plannen en besloot men een kunstwerk in steen met een citaat uit zijn werk te laten kappen. Toen de cultuurschepenen Brouwers van het plan om een standbeeld te laten beitelen op de hoogte bracht, zei hij: "Laat alle heisa maar achterwege" en bij de volgende vraag of ze hem dan ook de Zutendaalse cultuurprijs mochten uitreiken: "Maar natuurlijk, het zou toch erg blasé van mij zijn om die prijs te weigeren". Tijdens de plechtigheid gisteren werd door gelegenheidsgroep Noli me laudare (een knipoog naar Brouwers' lijfspreuk Noli me tangere) volgende hilarische loflied aangeheven:
Gij, polemistenkeizer
Orakel van de taal
Gij, satanspotloodslijper
De schrik van menige Vlaam…
Nu even geen commercie
Geen circusijdelheid
Alleen wat handjeklap
Dat mag best op zijn tijd…
Gij zijt ons gaan beklijven
Gij, roodbezonken bard
Het dorpje eert de schrijver
Het draagt u in zijn hart

Zie ook dit bericht bij het VRT-nieuws.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening