Papierman(d) - aflevering 33

Onregelmatig verschijnende rubriek met aangeharkt leesvoer, literair mini-nieuws én signalementen:
**The London Review of Books heeft een recensie van V.S. Naipauls essaybundel A Writer's People, Ways of Looking and Feeling door Sanjay Subrahmanyam.
**France 5 zond onlangs een uitzonderlijk documentaireportret uit over de Franse schrijver Patrick Modiano in de serie Empreintes: Je me souviens de tout..., Modiano onder meer in gesprek met Bernard Pivot. Tot morgen 29 oktober gratis te bekijken. Zie ook hier enige commentaar bij de uitzending: "Le mot que j'emploie le plus souvent, je m'en rends compte, c'est "bizarre". Je dis d'abord c'est bizarre pour expliquer que les choses sont compliquées," zo beseft Modiano.
**In Frankrijk zijn de memoires verschenen van Philippe Sollers, alomtegenwoordig én onverslijtbaar orakel van de Parijse intelligentsia. Un vrai roman, mémoires, zo luidt de dubbelzinnige titel. Libération recenseert: Philippe Sollers, le surhomme pressé. Zie ook dit interview met Sollers bij Bibliobs en de recensie in L'Express, die ontgoocheld is en spreekt van "een zeer selectief geheugen." Idem Le Monde: Sollers avocat de Sollers.
**Janet Malcolm publiceert een boek over Gertrude Stein en Alice B. Toklas: Two Lives: Gertrude and Alice. Een uittreksel in The Guardian: The odd couple.
**Een ongegêneerde blik in de schrijfkamer van Siri Hustvedt, ofte mevrouw Paul Auster, eveneens in The Guardian.
**Prospect verdiept zich in de vraag wat zulke uiteenlopende schrijvers als Philip Roth en J.M. Coetzee gemeen hebben.
**Herman Stevens besprak in HP/De Tijd de nieuwe Zuckerman-roman Exit Geest van Philip Roth, zie hier.
**Max Pam in datzelfde tijdschrift over Groener gras van Annelies Verbeke: "Vooralsnog zie ik in Annelies Verbeke geen auteur die als een winnaar op de schouders moet gaan. Als schrijver is zij voorlopig nog een gestampt mensje."
**Johan De Haes bespreekt de Cyriel Buysse-biografie van Joris van Parijs: Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd, evenals de roman Datumloze dagen van Jeroen Brouwers. Zie voor de meeste recensies van de nieuwe Brouwersroman (waaronder deze van uw dienaar voor De Morgen), Brouwers' website.
**Hans Croiset recenseert de heruitgave van de Courteaux-vertalingen van het Verzameld Werk van William Shakespeare in De Volkskrant.
**Architectuur gepuurd uit de poëzie van Emily Dickinson? Het bestaat: zie hier.
**Bij Lemniscaat is het boek Eindelijk buiten: filosofische stadswandelingen van 'freewheelend ethica' en filosofe Ann Meskens verschenen, zie hier en bij het Brakke Hondblog.
**Op zondag 7 november wordt in de Gentse Vooruit de Taalunie Toneelschrijfprijs uitgereikt. Genomineerd zijn Jurre Bussemaker (voor 'Twee'), Rob de Graaf (voor 'Vrede'), Eric de Vroedt (voor 'mightysociety4') en Peer Wittenbols (met 'Niemandsverdriet' en 'Het Vierde Rijk').
**Iets ouder nieuws maar niettemin: het Bulkboek is terug in Nederland, zie uitgebreide berichtgeving in NRC-Handelsblad [foto: Patrick Modiano aan het werk, France 5]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening