Library of Congress vindt een zesde van zijn collectie niet meer terug

De Amerikaanse Library of Congress is momenteel op zoek naar zowat een zesde van zijn boeken, monografie├źn of gebonden periodieken, die kennelijk binnen de bibliotheek spoorloos zijn geraakt. Dat blijkt uit cijfers die zijn bekendgemaakt op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres en waarover The Washington Post bericht. De oorzaak hiervan zou liggen bij haperingen in de manier van opslaan en het terug opvragen van materialen. Bibliotheekverantwoordelijken geloven evenwel dat de materialen terug boven water zullen komen en niet gestolen of voorgoed verloren kunnen zijn. Het onderzoek had zich toegespitst op de vraag of bibliotheekbedienden snel en effici├źnt opgevragen boeken en materialen wisten te traceren. Daaruit bleek dat 17 procent van het opgevraagde materiaal niet kon worden aangetroffen. Het probleem vindt mede zijn oorzaak in de gebrekkige en omslachtige methodiek aan de front desk. Het onderzoek werd al enige tijd geleden uitgevoerd, maar is enige tijd stilgehouden voor het grote publiek. De Republikein Vernon J. Ehlers fulmineerde tijdens de hoorzitting dat een ratio van 17 procent vermiste materialen onaanvaardbaar is en "een duidelijke indicatie is dat we deze onschatbare collectie van meer dan 130 miljoen items beter en anders moeten managen." De Library of Congress, in werking sinds 1800, is een van 's wereld grootste onderzoeksbibliotheken, met 135 miljoen items, waaronder 20 miljoen boeken, 59,5 miljoen manuscripten en 3 miljoen geluidsopnames en radio- en televisieopnames. Het totaal aan opslagrekken beslaat een lengte van 615 mijl.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening