Schrijversarmoede domineert toespraken bij opening Antwerpse Boekenbeurs

In Antwerp Expo is met feestelijk gedruis én de traditionele toesprakenpotpourri de 71-ste editie van de Boekenbeurs (31.10-11.11.) geopend. De Beurs mikt op 170.000 bezoekers en geldt nog steeds als het grootste boekenevenement van de Lage Landen. 115 standhouders presenteren er zowat 60.000 boeken, in een beurs die een allesoverheersend Bekende Vlamingen-gehalte krijgt. Vanzelfsprekend drongen de auteurs aan op meer centen voor de sector en werd het actuele debat over de armoede van oudere schrijvers verder leven ingeblazen.
In zijn toespraak haalde Boek.be-voorzitter Jos Geysels nogmaals uit naar het ontoereikende bedrag van de Prijs der Nederlandse Letteren: "Ook literatuurprijzen hebben hun prijs en een oeuvreprijs mag wel wat meer bedragen dan de opbrengst van een kwartfinale van een tennistoernooi.” Erik Vlaminck, voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging, die ook vorige week in Knack al de trom roerde, zei in zijn speech dat "zijn verontwaardiging over de lamentabele positie waarin Vlaamse auteurs - en bij uitbreiding vertalers, illustratoren en striptekenaars- werken met de dag stijgt. De beschaamd en beduusd vertelde verhalen over bijtende armoe van gerespecteerde, maar oudere of door de commercie uitgerangeerde, collega’s zijn hallucinant. [...] Ik zou opzienbarend namen kunnen noemen van collega’s met terechte naam en faam die, om het in mijn moedertaal te zeggen, geen nagel meer hebben om hun gat te krabben. "
Hij hamerde erop dat "auteurs ook inkomsten zouden moeten verwerven uit kopierecht, leenrecht en andere aanverwante rechten." De organisaties voor auteursrechten noemde hij “mythische en hermetisch gesloten instituten” waar “alle transparantie zoek is en waar juridisch jargon voertaal is. Het zijn nesten waar katten hun jongen niet in vinden.”
Ook Geert Joris van het organiserende Boek.be trok nog even aan de alarmbel. Hij vroeg meer pecunia voor de ondersteunende rol van zijn branche-organisatie: "Boek.be ontvangt geen structurele subsidie voor de ondersteuning van het boekenvak, de bijdragen van de leden zijn onvoldoende en de inkomsten uit de Boekenbeurs dan weer te laag om die dienstverlening te blijven garanderen."
Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) deed geen cassante uitspraken. Hij wist wat op hem af kwam: "Elk jaar kijk ik uit naar de boekenbeurs, maar elk jaar almaar minder naar de opening." Hij toonde zich vervolgens bewust van zijn "verdomde plicht" om spoedig "de aanzet te geven van een structurele oplossing voor topauteurs die niet op een normale wijze worden ondersteund. Het is niet mogelijk voor alle topauteurs een staatspensioen te voorzien, maar voor hen die in armoede leven, wil ik een oplossing zoeken." Ruth Lasters ontving tenslotte de haar eerder toegekende Debuutprijs voor haar roman Poolijs. Zie berichtgeving op VRT-nieuws en Belga via De Morgen en ook hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening