Duitse Staatsbibliotheek verwerft brievencollecties Thomas Mann en Theodor Fontane

De Staatbibliotheek in Berlijn heeft een belangrijke verzameling brieven en eerste drukken van Thomas Mann verworven, zo bericht Der Standard. De brieven waren verzameld door een vrouw in München die anoniem wil blijven. Volgens het persbericht van de bibliotheek gaat het onder meer om 183 brieven uit de periode 1912-1955, 110 van Thomas Mann, de rest van andere leden van de schrijversfamilie en antwoorden aan hen. Een van de belangrijkste respondenten was de journalist Wilhelm Kiefer, aan wie Mann in oktober 1933 vanuit Zürich bericht over het exil van zijn familie uit Duitsland. Een groot deel van de brieven schreef Mann vanuit het ballingsoord Pacific Palisades in Los Angeles, waarheen Mann in 1941 getrokken was.
Een andere belangrijke recente aanwinst van de Duitse Staatsbibliotheek is het pakket met 104 brieven van Theodor Fontane, auteur van onder meer Effi Briest, aan zijn gelijknamige zoon. De brieven werden aangekocht samen met het Theodor-Fontane-Archiv-Potsdam.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening