Günter Grass viert 80ste verjaardag in geboortestad Gdansk

In de Noord-Poolse stad Gdansk (het vroegere Duitse Danzig) is de Duitse Nobelprijswinnaar Literatuur 1999 Günter Grass het middelpunt van driedaagse festiviteiten omtrent zijn 80ste verjaardag. Grass (°1927) heeft ooit een van zijn beroemdste boeken De blikken trommel in zijn geboortestad gesitueerd. Tijdens de feestelijkheden te zijner ere riep hij de Polen op om massaal te gaan stemmen bij de wetgevende verkiezingen van 21 oktober, zo meldt AFP/TV5 en Yahoo News. Grass heeft al regelmatig ferme kritiek geuit op het rechtse bewind van de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski, waarbij hij benadrukte dat Polen bezig was zich te isoleren. Grass zei: "Ik ben blij om in Gdansk mijn vrienden te ontmoeten. Een grote deelname aan de verkiezingen is voor mij het mooiste verjaarscadeau." Tijdens de feestelijkheden heeft Grass ook voorgelezen uit zijn omstreden autobiografie Beim Häuten der Zwiebel. De rechtse partijen in Gdansk hebben de viering geboycot, zie Reuters.
Grass had ook een ontmoeting met voormalig Pools president en stichter van Solidarnosc Lech Walesa om te praten over de Duits-Poolse relaties. Vorig jaar ontstond grote ophef rond Grass door zijn bekentenis dat hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen-SS. Poolse politici, onder wie Lech Walesa, drongen er toen op aan dat zijn ereburgerschap van Gdanks zou worden ingetrokken, wat uiteindelijk niet gebeurde. Grass schreef in een brief aan de burgemeester van Gdansk dat hij "op oudere leeftijd de tijd rijp achtte om met dat nieuws naar buiten te komen." De burgemeester kon zich daarin vinden. Walesa koos later de kant van Grass. "In die moeilijke dagen betekende dat veel voor mij", gaf Grass toe in Gdansk. Vrijdag maakt Grass een wandeling in het kwartier van Gdansk-Wrzescz, waar hij heeft geleefd. Hij zal zich ook begeven naar de synagoge om er de Joodse gemeenschap van de stad te ontmoeten. Zie ook hier voor meer info over Grass en Gdansk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening