Literaire stedenreeks verkent Tübingen, Heidelberg en Freiburg

De prestigieuze Oog in 't Zeil Stedenreeks van uitgeverij Bas Lubberhuizen is zopas aangevuld met een nieuw en geheel onorthodox dertiende deel. Samenstelster Monica Soeting heeft zowaar drie Duitse literaire steden in een boek gevat, zijnde Tübingen, Heidelberg en Freiburg. Het zijn steden die stuk voor stuk een resem denkers en dichters hebben voortgebracht. Tegelijk bieden ze de Duitse geschiedenis in een notendop, al zijn ze sinds de achttiende eeuw drastisch van aangezicht veranderd. Tübingen werd van een vies, stinkend stadje tot een toonbeeld van stadsvernieuwing. In Heidelberg bloeit naast de universiteit ook de industrie welig en Freiburg kampt met toerisme in overtal. De drie steden in de schaduw van het Zwarte Woud zijn nauw met elkaar verbonden, zeker op literair-filosofisch gebied. Hegel studeerde in Tübingen en doceerde in Heidelberg, Hannah Arendt studeerde in Heidelberg bij Karl Jaspers, maar bezocht Heidegger in Freiburg. Ernst Bloch woonde zowel in Heidelberg als Tübingen. Verder heeft het boek royale aandacht voor Friedrich Hölderlin, Goethe, Brentano, Von Arnim, Eichendorff, Hermann Hesse als boekhandelaar in Tübingen, Mark Twain, François Haverschmidt en Constantijn Huygens in Heidelberg. Het boek is ruim geïllustreerd en aangevuld met literaire stadswandelingen, praktische informatie over boeken en boekhandels, musea en talloze excerpten. Het telt 264 pagina's en kost 24,90.
Uitgeverij Bas Lubberhuizen, die sinds enige tijd een eigen winkelpand heeft aan de Amsterdamse Singel 389, kondigt voor januari meteen al een eigenzinnig volgend deel aan in de reeks. Weer wordt de blik op het Oosten gericht: Lemberg-Lwow-Lviv heet het boek en het zal gewijd zijn aan de stad die achtereenvolgens tot het Habsburgse rijk, Polen en de Sovjet-Unie behoorde en nu als 'heimelijke hoofdstad' van Oekraïne geldt. Samensteller Jan Paul Hinrichs verzamelt onder meer essays over Adam Zagajewski, Joseph Roth en Alfred Döblin. Er zijn nog een aantal oudere delen uit de reeks verkrijgbaar, waaronder Nice, muze van azuur (2004), met literaire rêverieën over de hoofdstad van de Franse Riviera, samengesteld door uw dienaar.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening