Vlaamse Debuutprijs voor Ruth Lasters

De jonge schrijfster Ruth Lasters (°1979) heeft voor haar debuutroman Poolijs (Meulenhoff/Manteau) de Debuutprijs 2007 gekregen, zo werd vandaag op de persconferentie voor de Antwerpse Boekenbeurs door Boek.be bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van 6.200 euro. Haar boek werd door de jury gekozen uit amper 11 Vlaamse literaire debuten uit de periode 2005-2006. De jury maakt gewag van “een treffend boek dat opvalt en raakt omwille van de inhoudelijke, compositorische en stilistische durf en eigengereidheid." Ook is sprake van “een nieuw geluid” en “een hoogstpersoonlijke stem”. Poolijs, een relatieverhaal dat zich afspeelt op een schaatspiste, kreeg een eerder voorzichtig onthaal. In De Morgen schreef Jeroen Versteele destijds: "Soms ligt de scherpe monologue intérieur dicht bij de flauwe salonfilosofie, zoals op de iets te talrijke momenten waarop de schrijfster haar personage laat uitweiden over het opslaan van zintuiglijke prikkels en de bespiegelingen over de vermeende werking van het menselijke bewustzijn." Lasters komt uit de stal van de Antwerpse Schrijfacademie en publiceerde recent ook haar eerste poëziebundel Vouwplannen. Ze is redacteur bij De Brakke Hond. Het embryo van Poolijs valt ook daar te lezen. De laatste laureaat van de Vlaamse Debuutprijs (2005) was Jan Van Loy met Bankvlees. Vorig jaar werd de prijs niet eens uitgereikt bij gebrek aan kandidaten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening