Yves Bonnefoy ontvangt Tsjechische Franz Kafka-prijs

De 84-jarige Franse cultdichter en essayist Yves Bonnefoy heeft in Praag de Franz Kafka-prijs in ontvangst genomen en onderstreepte daarbij "de fundamentele rol van de poëzie in de hedendaagse wereld", zo melden TV5 en The Guardian. De prijs wordt jaarlijks toegekend door het Tsjechische Franz Kafkagezelschap. Bonnefoy wees er tijdens de plechtigheid ook op dat poëzie tegenwoordig "verwaarloosd, miskend en een object van misprijzen" is geworden omdat men ze onbruikbaar acht. De oeuvreprijs heeft een waarde van 7.500 euro en beloont sinds 2001 jaarlijks "de uitzonderlijke literaire creatie van een hedendaagse auteur." Ook een beeldje van Kafka hoort bij de onderscheiding. Onder de eerdere laureaten onder meer Philip Roth, Elfriede Jelinek, Harold Pinter en Haruki Murakami. Bonnefoy heeft een veertigtal boeken achter zijn naam waaronder Du Mouvement de l'Immobilité de Douve (1953), Pierre Ecrite (1965) en Planches Courbes (2001). Hij heeft ook een reputatie als Shakespearevertaler. Zie ook ons signalement in maart 2007.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening