Dood van Norman Mailer (84), 'bad boy' van de Amerikaanse literatuur

De Amerikaanse schrijver en tweevoudig Pulitzer Prize-winnaar Norman Mailer is op 84-jarige leeftijd in New York overleden aan de gevolgen van een nieraandoening. De laatste tijd was zijn gezondheidstoestand al fel verzwakt. 'Bad boy' Mailer, zonder meer een gezichtsbepalende figuur in de Amerikaanse literatuur, schreef meer dan dertig boeken waaronder poëzie, toneelstukken, essays en romans. Hij ontving de Pulitzer Prize voor The Armies of the Night in 1968 en The Executioner's Song in 1979 en kreeg ook de National Book Award.
Mailer werd op 31 januari 1923 geboren in Long Branch (New Jersey) uit een joods bourgeoisgezin. Hij groeide op in Brooklyn en schreef op zijn twaalfde een eerste roman. Mailer ging in 1939 studeren aan Harvard en behaalde er het diploma van luchtvaartingenieur. Vermaard werd hij al in 1948 met de brutaal-realistische roman The Naked and The Dead, waarin hij zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de Pacific verwerkte. Het boek werd een wereldwijd succes. In de jaren vijftig gold Mailer als de uitgesproken stem van de Amerikaanse tegencultuur. Zijn hele schrijversleven lang joeg hij trouwens verwoed op de ultieme Great American Novel, maar volgens tal van critici haalde hij die doelstelling nooit. Zijn oeuvre staat stijf van het geweld (getuige daarvan ook zijn betovering door de bokssport) en de seksuele obsessies. "Mailer behoorde tot een oude literaire school die het schrijven van romans beschouwde als een heroïsche onderneming, waarbij heroïsche karakters zich met elkaar meten", zo schrijft The New York Times. Provocatie was hem ingebakken: "Een van mijn ijdelheden is dat mijn boeken telkens weer provocaties moeten zijn", zo vertelde hij onlangs nog aan Entertainment Weekly. Tot zijn bekende werken behoren ook zijn in 1973 verschenen biografie van Marilyn Monroe (Marilyn) en Oswald's Tale: An American Mystery (1995), over de moordenaar van Kennedy. Zijn fascinatie voor Amerikaanse iconen en de Amerikaanse geschiedenis was onverzadigbaar: denk ook maar aan The Fight (1975) over Muhammad Ali én zijn omstreden essay The White Negro waarin hij zich nogal vergaloppeerde over de rassenkwestie.
De woest-energieke Mailer was ook medestichter van de alternatieve Village Voice. Samen met Truman Capote en Tom Wolfe legde hij ooit de basis van New Journalism: nieuwsjournalistiek met een uitgesproken literaire inslag. De niet te temmen controversezoeker publiceerde onlangs nog zijn met veel turbulentie onthaalde roman over Hitlers jeugd The Castle and The Forest. Mailer heeft zijn hele leven stelling genomen inzake de Amerikaanse politieke mores en mengde zich in debatten over de oorlogen in Irak en Viëtnam. Hij kon er niet bij - zo benadrukte hij steeds weer - dat de Amerikanen zich "de stupiditeit van George W. Bush" lieten welgevallen. "Hij is de slechtste Amerikaanse president ooit. En ik kan het weten, want ik heb ook Ronald Reagan gekend." Toch noemde hij zichzelf een "linkse conservatief": zo moest hij van het feminisme helemaal niks weten.
Mailer huwde zesmaal en had negen kinderen, waaronder een stiefzoon. In 1960 sloeg hij zijn tweede echtgenote op een dronkemansfeest bijna tot moes, waarna hij even gearresteerd werd. Hij maakte zich later in interviews weleens zorgen over het feit dat "de vrouwen de wereld zouden overnemen". In 1969 ondernam de auteur een mislukte poging om burgemeester van New York te worden. Zie berichtgeving bij BBC News, The Guardian en reeds zeer uitgebreide obit bij The New York Times. Lees ook dit interview uit NRC-Handelsblad over The Castle and The Forest en dit stuk bij American Legends. Een recensie van The Castle and The Forest in Het Parool en eveneens bij NRC. Een vertrekpunt naar meer in memoriams biedt Critical Mass [foto 1 Mailer op de cover van Life, foto 2 Mailer in 1963]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening