Rel rond Brits literair agentschap escaleert

The plot thickens in het miljoenendispuut tussen PFD, een van de grootste literaire agentschappen van Groot-Brittannië, en haar moederbedrijf CSS Stellar. Eerder dit jaar nam een groot deel van het personeel van PFD ontslag (zie dit DPM-bericht), om met een nieuw en eigen agentschap, United Artists, te starten. De agenten konden zich niet meer verenigen met de te commerciële koers die CSS Stellar haar literaire tak oplegde. Nick Hornby en andere succesvolle schrijvers gaven te kennen dat ze hun agenten zouden volgen. Door het vertrek van grote namen, de belangrijkste assets, kelderde de beurskoers van CSS Stellar. Daarop probeerde het management van PFD een buy-out, voor een derde van het bedrag dat CSS Stellar in 2001 zelf had betaald voor PFD, een bod dat CSS Stellar weigerde. Volgens een bericht in The Times beschuldigt het moederbedrijf nu zijn voormalige personeel van boekhoudkundig gesjoemel. De agenten van PFD zouden zichzelf onrechtmatig grote premies hebben uitgekeerd, met de bedoeling het agentschap financieel uit te drogen. Het personeel wijst de beschuldigingen categoriek van de hand. “We rebut the allegations with our heads held high,” zei Caroline Dawnay van PFD. Nick Hornby blijft ondertussen volmondig zijn agente steunen: “My relationship is with Caroline Dawnay, not a company, and I am staying loyal to her. You don’t expect this sort of thing to happen in the literary world. There are very few areas of stability in a writer’s life but the relationship with one’s agent is supposed to be one of them. It’s all very interesting. It will make a book for somebody.” (foto Nick Hornby)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening