Philippe Claudel krijgt Goncourt des Lycéens

In Frankrijk zijn opnieuw een tros begerenswaardige literaire prijzen uitgereikt. Philippe Claudel, die de échte Goncourt aan zijn neus zag voorbijgaan, ontvangt de Goncourt des lycéens voor zijn Shoah-roman Le rapport de Brodeck (Stock). Het boek werd bekroond door een jonge jury van lycealeerlingen. De Goncourt des lycéens wint elk jaar aan renommee en is steeds goed voor hoge verkoopcijfers, waarover Le rapport de Brodeck trouwens geenszins te klagen heeft: het boek is intussen 150.000 keer over de toonbank gegaan. In april komt de Nederlandse vertaling van het boek uit. Claudel brak internationaal door met zijn roman Grijze zielen.
De Prix Médicis is toegekend aan de voormalige Libération-journalist Jean Hatzfeld voor La stratégie des antilopes, intussen zijn derde boek over de Rwandese genocide, na onder meer ook het in het Nederlands vertaalde Seizoen van de machetes. Deze keer legt Hatzfeld de klemtoon op de beslissing van de Rwandese overheid uit januari 2003 om 40.000 Hutu’s vrij te laten. De Prix Femina gaat naar Le Monde-directeur Eric Fottorino voor Baisers de cinéma, alweer een boek uit de stal van topuitgeverij Gallimard, dat met de Goncourt voor Gilles Leroy en de Renaudot voor Daniël Pennac al flink het laken naar zich toetrok.
De Franse literaire prijzenverstrekkers waren erg gul vandaag: de Prix Médicis étranger en de prix Femina étranger vallen dan weer toe aan de Brit Edward Saint Aubyn voor Moedermelk en de Amerikaan Daniel Mendelsohn voor het bij ons onder de titel Verloren verschenen boek over het oorlogsverleden van zijn familie. De Prix Médicis de l'essai is voor Joan Didion en haar The Year of Magical Thinking. Zie verdere berichtgeving bij France 3 . [foto Philippe Claudel]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening