Iran legt roman van Gabriel Garcia Marquez aan banden

De Iraanse overheid verbiedt de heruitgave van Herinnering aan mijn droeve hoeren, de laatste roman van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez, zo heeft het persagentschap Fars medegedeeld en meldt TV5Monde. "De publicatie van dit boek is een vergissing. Zoiets kan gebeuren als er jaarlijks 50.000 boeken worden gepubliceerd in Iran", zei een verantwoordelijke van het ministerie van Cultuur, die de boekenpublicaties in de gaten moet houden. "De persoon die de toestemming heeft gegeven om dit boek in Iran te publiceren is ontslagen [....] en de uitgever zal zich moeten verantwoorden omwille van het publiceren van dit boek", zo klinkt het dreigend. Marquez' roman was een drietal weken geleden in het Perzisch verschenen op 5.000 exemplaren, die in een mum waren uitverkocht.
Herinnering aan mijn droeve hoeren vertelt de belevenissen van een man die zichzelf op zijn negentigste verjaardag via de bemiddeling van een bevriende bordeelhoudster tracteert op een minderjarig meisje. In de Iraanse editie was het woord 'prostituee' vervangen door 'schoonheid'
De voorbije dagen waren er her en der protesten gerezen tegen de publicatie van deze in Iran als "immoreel" omschreven roman.
De aartsconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad heeft kort na zijn aantreden in 2005 beslist dat elke heruitgave van boeken, ook diegenen die eerder wél het fiat kregen, onderworpen moet worden aan een nieuwe beslissing van de censuur. [foto Marquez - Indira Restrepo]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening