Thrillerschrijver Ira Levin (78) gestorven

De Amerikaanse schrijver Ira Levin, bekend van onder meer Rosemary's Baby, The Boys from Brazil en The Stepford Wives, is op 78-jarige leeftijd overleden in New York, zo melden BBC News en AP. Volgens The New York Times zou de auteur een natuurlijke dood gestorven zijn. "Zijn productie was niet hoog - zeven romans in vier decennia - maar zijn werk heeft zich wel genesteld in de populaire verbeelding", aldus de krant.
Rosemary's Baby, dat in 1968 succesvol verfilmd werd door Roman Polanski met Mia Farrow in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een jonge bruid die in de greep raakt van satanisten en op mysterieuze wijze zwanger wordt. Ook The Boys from Brazil - over de gekloonde zonen van Adolf Hitler (met Laurence Olivier), The Stepford Wives (met Nicole Kidman) en zijn toneelstuk Deathtrap (met Michael Caine) kregen een filmversie. Levin schreef ook de thriller Silver, die verfilmd werd met Sharon Stone in de hoofdrol.
De in de Bronx geboren Levin was er al vroeg van overtuigd dat hij schrijver wou worden en begon zijn loopbaan als televisie-auteur. Zijn eerste boek, het moordmysterie A Kiss before Dying, schreef hij op zijn 22ste en was een onmiddelijk succes. Hij kreeg er in 1953 de Edgar Allan Poe Award voor. Ook dat boek werd verfilmd, in 1956 en in 1991. Levin was een soort stijlmixer: gothic, science fiction en thriller werden in zijn boeken een amalgaam, waar de verdoemenis viel van af te scheppen. Door Stephen King werd Levin 'the Swiss watchmaker of suspense novels' genoemd: "he makes what the rest of us do look like cheap watchmakers in drugstores." [foto filmaffiche Rosemary's Baby]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening