Olivier Adam snoept Goncourtwinnaar Leroy de Prix Roman France Télévisions af

Een 25-koppige jury van lezende televisiekijkers heeft het boek A l'abri de rien van de Franse schrijver Olivier Adam uitverkoren tot laureaat van de gewilde prix Roman France Télévisions 2007. Er waren zes boeken in de running voor deze prijs, waaronder het boek Alabama song van Goncourtwinnaar Gilles Leroy. Verder stonden ook Indian Tango van Ananda Devi Nirsimloo, Un roi sans lendemain van Christophe Donner, Les vivants et les ombres van Diane Meur en Le vampire de Ropraz van Jacques Chessex op de nominatielijst. Intussen is A l'abri de rien onder de titel Maman est folle omgezet tot een televisiefilm die op 22 november op de Franse televisie te zien zal zijn.
De zesde roman van de jonge eigenzinnige auteur, die om te schrijven zijn toevlucht zoekt aan de Bretoense kusten, gaat over Marie, een gehavende vrouw met een borderlinestoornis. Zij maakt zich geleidelijk los uit haar banaal geworden huwelijk en laat man en twee kinderen in de steek om zich het lot aan te trekken van Kosovaarse vluchtelingen. Ze gaat als vrijwilliger in een opvangcentrum werken. Zonder miserabilisme maar met een onderhuids mededogen grijpt Adam de atmosfeer van aaneengeklitte banlieues of het no man’s land van het Noord-Franse kuststadje Sangatte. Marie voelt dat haar eigen leed in het niet verzinkt bij dat van de ontwortelde illegalen. In zijn sobere, accurate schriftuur toont Adam zich schatplichtig aan de Amerikaan Richard Ford.
De nominaties van de Prix France Télévisions werden verzorgd door een jury van vooraanstaande literaire tv-journalisten van France 2, France 3, France 5 en RFO waaronder Guilaume Durand, Olivier Barrot en Franz-Olivier Giesbert (ook al betrokken als jurylid bij de Renaudot).
Nog signaleren dat de Prix Interallié, eveneens behorend tot het kransje belangrijke Franse literaire prijzen, eerder deze week ging naar Birmane van Christophe Ono-dit-Biot.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening