Opulente 'Magnum Magnum'-boek van de persen gerold

Het in mei aangekondigde fotoboek Magnum Magnum, geconcipieerd ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het gelijknamige fotopersagentschap, is bij Thames en Hudson met veel gedruis van de persen gerold. Het zeven kilo wegende boek ruimt op 564 pagina's plaats in voor 400 foto's, waarbij elk van de 69 Magnum-fotografen met zes beelden present is, die werden gekozen door collega-fotografen. De foto's worden begeleid door een kritische tekst. De aanpak betekent ook dat niet noodzakelijk het bekendste werk van elke fotograaf wordt getoond: "Het helderste - en scherpste - oordeel van het werk van een kunstenaar komt doorgaans niet van critici of curatoren, maar van vakbroeders en -zusters," aldus Gerry Badger in de inleiding.
Het agentschap Magnum Photos, in 1947 in het leven geroepen door onder meer Henri Cartier-Bresson en Robert Capa, is intussen een ware goudmijn én kweekvijver van hoogstaande fotojournalistiek. Gaandeweg zorgden de fotografen voor beelden die in ons collectief geheugen zitten geprent. Bij de toetreding tot het agentschap wordt een hele procedure gevolgd. Het boek Magnum Magnum verzamelt loepzuivere foto's van onder meer Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Eve Arnold, Marc Riboud, Josef Koudelka, Raymond Depardon, Werner Bishof, Elliot Erwitt én recente toonaangevende fotografen als Martin Parr, Susan Meiselas, Alec Soth, Donovan Wylie en de Belgen Harry Gruyaert en Carl De Keyzer (zie hier de lijst van de vertegenwoordigde fotografen). Een Nederlandse editie (met teksten van Brigitte Lardinois) verschijnt gelijktijdig bij THOTH/Lannoo in een kartonnen draagkoffer. Zie ook ons eerder bericht over het boek. Achtergronden in dit artikel uit The Independent én ook bij het NOS-journaal. Meer over de geschiedenis van het agentschap bij de Kunstbus.
Het Stedelijk Museum CS te Amsterdam heeft van 8 februari tot 12 mei 2008 de fototentoonstelling Magnum 60 Years onder dak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening