Papierman(d) - aflevering 35

Rubriek met samengeschraapt leesvoer uit de nationale en internationale media:
**Ter gelegenheid van de start van de versnelde Eurostarlijn vanuit het Londense St-Pancrasstation, gaat The Guardian op zoek naar glamour, romantiek en mysterie in de spoorwegfictie: On the right track. En werp ook een blik op deze railway fiction-quiz.
**Andrew Motion over een biografie van de dichter Ezra Pound: Ezra Pound: Poet. Vol 1: The Young Genius 1885-1920 van David Moody: Waging war on the sublime.
**Twee bloemlezingen van kortverhalen, respectievelijk samengebracht door Richard Ford en Zadie Smith, besproken eveneens in The Guardian.
**Margaret Atwood over het universum van Aldous Huxley, 75 jaar na het verschijnen van A Brave New World.
**The Times brengt een exclusief uittreksel uit het postuum in maart 2008 te verschijnen boek van de vorige week overleden Norman Mailer, On God: An Uncommon Conversation. The Times Literary Supplement ging grasduinen in zijn Mailer-archieven: Full-blooded pugilist. Meer huldebetuigingen bij The Independent.
**Ben Macintyre over de digitalisering van bibliotheken, eveneens in The Times: The greatest library ever built.
**The Independent heeft een interview met neuroloog Oliver Sacks naar aanleiding van zijn nieuwe boek Musicology: tales of music and the brain. Zie ook de bespreking in Het Parool. In The Independent ook een interview met de Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte.
**De brieven van Jack Kerouac, 'le clochard de l'Amérique' bij Le Nouvel Observateur.
**Le Monde heeft een interview met de Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow. en bekijkt de metamorfoses van de Russische schrijver Alexandre Solzjenitsyn.
**De Franse krant Le Figaro neemt enige verse Voltaire-publicaties onder de loep.
**Na veel kopbrekens en stemrondes heeft de Académie Française eindelijk een nieuw lid: de 77-jarige Philippe Beaussant. Maar door het snelle afsterven van de eerbiedwaardige leden, zijn nog steeds zes zetels op te vullen. Zie Bibliobs en Le Monde.
**Arnon Grunberg en zijn Joodse messias vertaald in het Frans en besproken in Le Monde: 'A l'évidence, Le Messie juif est une épopée comme Rabelais pouvait en faire. Parce que le burlesque et le farfelu sont des voies détournées pour atteindre au sublime ou à l'héroïsme.'
**Critica Elsbeth Etty schoot in NRC-Handelsblad vorige week een geanimeerde discussie op gang over de literaire kritiek. Is pessimisme gewettigd over de literaire dagbladkritiek? En waar liggen de grenzen van de onbevooroordeeldheid? Lees Etty's artikel en de reacties van onder meer Tom van Deel, Mario Molegraaf én Nicolaas Matsier, gevolgd door opnieuw Etty's reactie.
**De boekenbijlage en het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad verschijnen vanaf deze week overigens op tabloidformaat, met een nieuwe indeling maar geheel dezelfde omvang.
**Nieuw voer voor Revianen: De vuisten van Gerard Reve: het gekwelde leven van een gewelddadige alcoholist, recensie in Het Parool.
**Kees Fens over de nieuwe dichtbundel van Remco Campert, Nieuwe herinneringen op de website van De Bezige Bij.
**Karina Wolkers, weduwe van, zal het Groot Dictee der Nederlandse Taal voorlezen. Het dictee was het laatste schriftelijk wapenfeit van Jan Wolkers, zie Trouw.
**Boekendingen wijst ons op de tiende European Map Fair in Breda. [afbeelding: Lezen op de trein, uit Vandermeulen: Het Boek in onze dagen]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening