Oorlogsbrieven van J.B. Priestley vrijgegeven

Een collectie brieven van de Britse schrijver J.B. Priestley (1894-1984) zal binnenkort worden vrijgegeven, zo bericht The Guardian. Priestley schreef de brieven toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven vocht. De documenten waren in het bezit van de zoon van de schrijver, Thomas Priestley, en zijn overhandigd aan de Bradford University, waar ook al andere archiefstukken van en over Priestley worden bewaard. John Boyton Priestley werd bekend als schrijver in de jaren dertig met romans als The Good Companions en Angel Pavement. Later werd hij politiek actief en zette hij zich ook in als vredesactivist. Uit het vijfigtal brieven uit de loopgraven blijkt duidelijk waarom. In 1916 beschreef hij kernachtig de omstandigheden: “Grote heuvels die half weggeblazen zijn; oude loopgraven vol met hoofden, benen en armen; kleren en materiaal met bloedvlekken.” Hij spuide in de brieven naar huis onverdroten kritiek op de legerleiding. Priestley geraakte in 1916 gewond door een granaatscherf, en later moest hij nog een gasaanval verwerken. Voor meer informatie over de auteur zie de JB Priestley Society.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening