Nieuwe Leeslijst moet 18-jarigen prikkelen

De Stichting Lezen heeft ter gelegenheid van de Boekenbeurs in Antwerpen een gloednieuwe Leeslijst voorgesteld. De lijst bevat twaalf titels, zowel oorspronkelijk Nederlandstalige
als internationale klassiekers, hedendaagse literatuur en poëzie. Ze is afgestemd op 17 - en 18 jarigen die een algemene opleiding volgen en moet ook hun leerkrachten laten warmlopen. De lijst maakt een paar eigenaardige keuzes - waarin nogal moeilijk een lijn valt te ontwaren - met onder meer AKO-laureaat Hans Münstermann, De bekoring, Elie Wiesel, Dageraad, Ramsey Nasr met Van de vijand en de muzikant, Jeanette Winterson met Zwaarte, Louis Couperus en Eline Vere, Louis Paul Boon met De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat, Meg Rosoff en Hoe ik nu leef, Jonathan Safran Foer met Alles is verlicht en Charles Dickens, Grote verwachtingen. De criteria van de selectiecommissie zijn vaag: "Om het praktisch te houden moesten de boeken vlot verkrijgbaar zijn in boekhandel en bibliotheek. Maar de meest belangrijke voorwaarde was wel: raakt dit boek ons?" Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van het themanummer 'Veranderlijk' van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn op de Leeslijst.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening