Zeldzaam interview- en beeldmateriaal over Louis Ferdinand Céline op dvd

Terwijl de stroom aan publicaties, biografieën en essays over de Franse schrijver Louis Ferdinand Céline (1894-1961) niet meer valt bij te houden, is beeld- of gesproken materiaal omtrent de notoire auteur van Voyage au bout de la nuit heel wat zeldzamer. De Parijse Editions Montparnasse heeft opsporingswerk verricht in tal van archieven en duikelde nu toch een aantal merkwaardige beelden en interviews op met de omstreden schrijver, die zoals gekend niet vies was van antisemitisme. Het materiaal overspant de periode tussen 1932 en 1969, met ook een aantal getuigenissen van nabestaanden. Ze zijn samengebracht op de twee dvd's Céline vivant, samen goed voor 177 minuten materiaal. Je kunt er Céline aan het werk zien en horen met zijn doffe, wat jengelende stem waarin onmiskenbaar een accent van de faubourgs schuilt. Ook is zijn zwarte humor present. De opnames zijn vaak gemaakt in zijn woning in Meudon, waar de arts - ware naam Louis-Ferdinand Destouches - later ietwat verwilderd leefde als een misantropische clochard. De dvd's bevatten onder meer drie grotere interviews: met Pierre Dumayet uit 1957, een gesprek met André Parinaud uit 1958 en een met Louis Pauwels uit 1961. De dvd's gaan ook vergezeld van een publicatie van Emile Brami. De drie fragmenten op de site van Editions Montparnasse geven een voorproefje, met onder meer de weigering van Parijse passanten wanneer hen een boek van Céline op straat wordt aangeboden. Zie ook dit artikel uit Le Nouvel Observateur.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening