Martin Amis belandt opnieuw in zwaar weer

In het essay Shame on us van de Noord-Ierse schrijver Ronan Bennett (1956) in The Guardian krijgt Martin Amis naar aanleiding van zijn uitspraken over de islam opnieuw de wind van voren. Martin Amis deed verschillende uitlatingen over de islam, wat dan weer reactie uitlokte van de linkse literatuurprofessor Terry Eagleton (zie eerdere DPM-berichten hier en hier). Kranten hadden een kluif aan de zaak, onder meer omdat beide heren tijdelijk aan dezelfde universiteit van Manchester lesgeven. Uiteindelijk slaagde Amis erin de gemoederen te bedaren, met een brief waarin hij Eagleton vroeg over de kwestie te zwijgen. En het leek even dat Amis op punten won. Maar nu rakelt Bennett de zaak terug op. "De ideeën van Amis zijn symptomatisch voor een veel bredere en diepere vijandigheid tegenover de islam en voor onverdraagzaamheid van de ander. (…) De opmerkingen van Amis, zijn verdediging ervan en de reacties die ze uitlokten lijken me een test. Een test voor onze betrokkenheid bij een maatschappij waar verbeeldingsvolle sympathie niet alleen geldt voor onze gelijken maar ook voor diegene wiens leven en geloof langs andere lijnen loopt. Het lijkt me alsof we niet geslaagd zijn in deze test. Amis geraakte ermee weg. Hij geraakte weg met een van de meest hatelijke uitbarstingen van racistisch sentiment die een publieke figuur in dit land sinds lang maakte. Hij moest zich ervoor schamen, en wij moesten ons ervoor schamen dat we het tolereerden.’ Ronan Bennett werd in de jaren 1970 veroordeeld voor moord op een Noord-Ierse politieagent maar in beroep vrijgesproken. Hij schreef onder meer de roman The Catastrophist, die zich afspeelt in Belgisch-Congo vlak voor de onafhankelijkheid. (foto Michael Birt)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening