Indiase moslimfundamentalisten maken klopjacht op schrijfster Taslima Nasreen

Radicale moslimgroeperingen hebben de voorbije dagen in India een ware klopjacht ontketend op de Bengalese schrijfster Taslima Nasreen, die afwisselend in India, Europa en in de VS in ballingschap leeft, zo meldt AFP. De schrijfster van Schaamte werd ertoe gedwongen om van stad tot stad te vluchten na hevige betogingen, waarin op haar uitwijzing werd aangedrongen én ze ook met de dood werd bedreigd. Nasreen (°1962), door sommigen omschreven als 'de Salman Rushdie van Bangladesh', wordt al geruime tijd geviseerd door radicale moslims omdat ze kritisch is voor de islam en opkomt voor een gelaïciseerde samenleving én de positie van de vrouw. Ze moest vrijdag vluchten uit Rajasthan (Noord-India) na oproer. Eerder was ze genoodzaakt om na tegen haar gerichte demonstraties Calcutta te verlaten. In Rajasthan kon ze vervolgens in geen enkel hotel terecht, uiteindelijk vond ze onderdak in een privéwoning in Jaipur. Nasreen, een fervent verdedigster van vrouwenrechten, dringt er allang op aan dat ze de Indiase nationaliteit zou krijgen. Ze verblijft al dertien jaar in ballingschap, telkens met tijdelijke visa. Of de overheid haar huidige Indiase visum (dat op 17 februari verloopt) nog zal verlengen, is onzeker. Nasreen is er slecht aan toe, zo liet ze het persagentschap Press Trust of India (PTI) weten: "Ik zit mentaal aan de grond. Het gaat echt niet goed met me. Ik kan momenteel amper praten, ik ben uitgeput." Nasreen ziet geen uitweg meer, zo verklaarde ze: "Ofwel wijst de Indiase overheid me uit, ofwel word ik vermoord." In 1994 vluchtte Nasreen weg uit Bangladesh nadat ze daar met een fatwa werd bedreigd en er een prijs op haar hoofd kwam te staan. In augustus jl. werd ze tijdens een lezing in het Indische Hyderabad nog belaagd door moslimmilitanten, zie onze eerdere DPM-berichten. Toch is Bangladesh nu bereid haar tot het land toe te laten: "Ze is een burger van Bangladesh. Als ze wil terugkeren, dan stelt dat geen enkel probleem", zo zei Nazmul Quaunine, een diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Dacca aan AFP.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening