Marc Crick giet wereldliteratuur in hapklare recepten

Fotograaf Marc Crick, die ook literatuur en koken tot zijn passies rekent, veroverde met het inventieve Kafka's Soup in een oogwenk de Angelsaksische en Franse lezersharten. Nu is het boekje, niet toevallig net voor de feestdagen, ook in het Nederlands vertaald. Kafka's Soep is een mengeling van literaire pastiche en tegelijk een onorthodoxe reeks culinaire hinkstapsprongen door de wereldliteratuur. Crick dist ons een veertiental literaire recepten op en stelt zich de vraag hoe Jane Austen een roerei zou maken of welke maaltijd Gabriel García Márquez een ter dood veroordeelde zou aanbieden? Coq au vin, zo blijkt. Voorts vallen onder meer te degusteren: snelle miso-soep à la Franz Kafka, rijke chocoladetaart à la Irvine Welsh en tiramisu à la Marcel Proust. Maar ook Raymond Chandler en Graham Greene zijn van de partij met respectievelijk lam met dillesaus en Viëtnamese kip. Zie de besprekingen destijds in The Sunday Telegraph en The Observer. En met dit verslag uit The Independent, omlijst mét recepten, kun je zonder dralen de keuken induiken.
De concubine van literatuur en koken zit duidelijk in de lift: een paar jaar geleden bloemleesde Bart van Loo culinaire hoogstandjes uit de Franse literatuur in Als kok in Frankrijk, dat in mei 2008 in een herziene versie bij Meulenhoff verschijnt. Van Loo, onvermoeibare marktventer van de Franse 19e eeuwse literatuur, houdt een lezing over het boek op 9 december in de Nottebohmzaal van de Antwerpse stadsbibliotheek.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening