Franse bibliotheek volledig uitgebrand na jongerenrellen

Als gevolg van de rellen tussen jongeren en politie in de Parijse voorstad Villiers-le-Bel is de gemeentelijke bibliotheek Louis-Jouvet er in de nacht van 26 en 27 november volledig in vlammen opgegaan, zo meldt het boekenvakblad Livres-Hebdo. De rellen braken zondagnacht uit, toen 2 jongens van 15 en 16 om het leven kwamen toen ze met hun bromfiets tegen een politiecombi reden. Vervolgens grepen relschoppers het incident aan om in zes voorsteden Sarcelles, Garges-lès-Gonesse, Cergy, Ermont, Goussainville en Villiers-le-Bel vernielingen aan te richten en met de politie in de clinch te gaan. Verschillende gebouwen werden totaal vernield, waaronder dus de plaatselijke bibliotheek en twee scholen. De bibliotheek, goed voor 30.000 ontleningen per jaar, heeft een oppervlakte van 280 vierkante meter en wordt druk gefrequenteerd. Bibliotheekverantwoordelijke Isabelle Walet becommentarieert bedroefd: "Samen met mijn team zijn we gedesoriënteerd en triest. We investeren veel tijd in de relatie met de inwoners, en kijk, op één nacht zijn al die inspanningen en dienstverlening teniet gedaan." Eerste minister François Fillon heeft zijn steun toegezegd om de bibliotheek spoedig her op te bouwen., omdat "het wegwissen van de sporen van het geweld, het beste antwoord is op het geweld". Meer achtergronden bij het oproer in de Franse voorsteden in Le Monde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening