Turkse uitgever van Richard Dawkins in vuurlinie over 'aanval op heilige waarden'

De Turkse uitgever van Richard Dawkins' atheïstisch-polemische bestseller The God Delusion krijgt mogelijk te maken met een proces omdat hij door de uitgave van het boek "religieuze waarden" met de voeten zou treden en tot haat zou aanzetten. Dat schrijft The Guardian. Een Turkse aanklager is van plan uitgever Erol Karaaslan eerstdaags te ondervragen in het kader van een officieel onderzoek. Hij dreigt zowel te worden vervolgd als uitgever en als vertaler van het boek van de Britse bioloog, dat wereldwijd voor controverse en academisch spervuuur zorgde. Sinds zijn verschijning in juni 2006 bij uitgeverij Kuzey zijn van The God Delusion in Turkije 6.000 exemplaren verkocht. Het onderzoek nam een aanvang nadat bepaalde lezers zich bekloegen over een aantal passages in het boek, die ze beschouwden als een aanval op "heilige waarden." Wanneer de uitgever schuldig zou worden bevonden, moet hij vrezen voor één jaar gevangenisstraf, aldus het Turkse dagblad Millyet.
De zaak toont gelijkenissen met wat eerder Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en schrijfster Elif Shafak overkwam. Beiden werden ervan beschuldigd de Turkse identiteit beledigd te hebben, Pamuk na uitspraken over de Armeense genocide, Shafak na woorden die ze een personage in De bastaard van Istanboel in de mond had gelegd. De Europese Unie maakt er al langer een punt van dat Turkije werk maakt van een wetgeving waarin vrije meningsuiting ten volle wordt gerespecteerd. Dat is een essentiële voorwaarde voor de toetreding tot de EU.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening