Spaanse 'Nobelprijs' voor Argentijnse dichter Juan Gelman

De Argentijnse dichter Juan Gelman (°1930) heeft de Premio Cervantes op zijn naam geschreven. Deze prijs ter waarde van 90.450 euro wordt beschouwd als de 'Nobelprijs' van de Spaanse letteren. Zoals de traditie het wil, krijgt Gelman de prijs op 23 april, telkens op de geboortedag van Miguel Cervantes, zo melden El Pais, AFP/TV5 en International Herald Tribune.
Gelmans oeuvre staat in het teken van de liefde, de herinnering, het lijden en de dood. Hij geldt als een van de voornaamste dichters in het Spaans en werd al vaker onderscheiden met prestigieuze prijzen. Tot zijn bekende werken behoren El Juego en que Andamos en Bajo la Lluvia Ajena. Volgens de jury speelt zijn werk "met muzikaliteit en het ritme van woorden" en combineert hij dat met een sterke politieke en sociale dimensie.
Gelman, die van Oekraïense afkomst is, heeft tijdens de jaren zeventig strijd geleverd tegen de dictaturen in Argentinië en Uruguay. Hij bracht 12 jaar in exil door, eerst in Italië, daarna in Frankrijk en Mexico, waar hij al diverse jaren verblijft. In 1976 werden zijn zoon en zeven maanden zwangere schoondochter opgepakt door het Argentijnse regime. Zijn zoon is na martelingen vermoord, zijn schoondochter behoort tot de lange lijst van verdwenenen tijdens de Argentijnse dictatuur van de junta. Na lange naspeuringen trof hij zijn in gevangenschap geboren kleindochtertje aan in Uruguay, waar ze opgroeide in het gezin van een politieman.
Eerdere laureaten van de Premio Cervantes zijn niet de minste: Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa en Carlos Fuentes. Vorig jaar viel de onderscheiding toe aan Antonio Gamoneda.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening