Gissingen en geruchten over de Prix Goncourt

Maandag wordt een overvolle dag voor de literaire prijzenwatcher. 's Avonds weten we wie de AKO-literatuurprijs, goed voor 50.000 euro, opstrijkt, 's middags om 13 uur wordt in Frankrijk bekend wie met de Prix Goncourt (10 euro, maar massale verkoop verzekerd) én de 'troostprijs' Prix Renaudot gaat lopen. Het is meteen de start van een veertiendaagse waarin alle Franse literaire prijzen van aanzien de deur uit vliegen. In tegenstelling tot 2006, toen Jonathan Littell met Les bienveillantes, de prijzenslag domineerde en hors catégorie de Goncourt binnenhaalde, is de laureaat nu veel moeilijker te voorspellen. De kleinere uitgevershuizen doen het opvallend goed, Gallimard heeft ditmaal zelfs geen representant bij de laatste vijf. Dat zijn (zoals eerder bericht) Philippe Claudel, Oliver Adam, Gilles Leroy, Clara Dupont-Monod en Michèle Lesbre. Philippe Claudel met Le rapport de Brodeck en Olivier Adam met A l'abri de rien gelden als favorieten, al wordt Gilles Leroy met Alabama song, een ode aan Zelda Fitzgerald, ook vaker genoemd. Leroy is trouwens de enige die ook op de lijst staat voor de Renaudot. De Franse literaire media hebben intussen alles in stelling gebracht en brengen voortreffelijke achtergrondartikelen. Een selectie:
- Le Monde legde in een fijne reportage La vie sans le Goncourt zijn oor te luister bij auteurs die op een haar na de Goncourt aan hun neus zagen voorbijgaan, wat aanleiding gaf tot drama's en tandengeknars. Onder andere Michel Houellebecq die voor zijn La possibilité d'une île de duimen moest leggen voor de Belg François Weyergans, was destijds zeer ontgoocheld. Niet minder boeiend zijn deze beschouwingen in diezelfde Le Monde: Derniers indices des prix.
- Bij Bibliobs.com, de literaire site van Le Nouvel Observateur, kun je een andere interessante invalshoek lezen: Goncourtwinnaars die de toekenning van de prijs nooit meer echt te boven kwamen én/of er zich geen raad mee wisten. Sommigen werden ook beschimpt omdat ze de prijs ten onrechte kregen. Hubert Prolongeau schrijft over onder meer Jean Carrière, Michel Host, Paule Constant, Pascal Lainé...Zie ook dit tv-interview.
- TV5 zet de kandidaten voor de voornaamste prijzen keurig op een rijtje.
- France 3 weegt eveneens de kansen en ziet een nadeel voor Philippe Claudel omdat zijn boek, net als bij Littell, de laureaat van vorig jaar, over de Shoah gaat.
- L'Express gluurt binnen bij Drouant, het Parijse restaurant waar de tien juryleden hun beslissing nemen onder het genot van hoogwaardige wijn en spijs én tegen een vergoeding van slechts 15 eurocentiem per jurylid.
- De site Prix Littéraires houdt alle statistieken over de Franse literaire prijzen intussen precies bij.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening