Internationale literaire tijdschriften verkennen nieuwe paden

Twee nieuwe literaire onlinemagazines steken de neus aan het venster. Het is nog wat vroeg om te beoordelen of ze vaste ankerplaatsen hoeven te worden, maar een signalement misstaat hier allerminst. Het Amerikaanse Internet Review of Books biedt maandelijks een selectie nonfictierecensies aan inzake boeken over wetenschap, sociologie, geschiedenis, kunst, muziek of actualiteit. Ook een roman, klassiekers en memoires zullen telkens aan bod komen. De stichters bekreunen zich erover dat literaire dagbladkritiek het in de VS zwaar te verduren heeft, een van de redenen waarom ze met het onlinetijdschrift zijn begonnen.
De aankondiging gebruikt veel grote woorden, maar toch is het opzet van The International Literary Quarterly aanmerkelijk diffuser. We onthouden dat ze essays over de hedendaagse wereldliteratuur willen gaan aanbieden. In het eerste nummer worden vooral de medewerkers in het zonnetje gezet en moet je behendig klikken om de literaire stukken zelf te bemachtigen, waaronder een essay over Curzio Malaparte.
In één moeite door ook melden dat het hier eerder al geprezen Franse (papieren) magazine Transfuge tot voor kort uitsluitend gewijd aan de buitenlandse literatuur, sinds zijn septembernummer zijn reikwijdte heeft uitgebreid en nu ook de Franse letteren, filosofie, psychologie, sociale thema's, film en muziek binnenlaat om zo uit te groeien tot een volwaardig cultuurmagazine, weliswaar steeds opgehangen aan pas verschenen boeken, films of lopende evenementen.
Het nieuwe nummer van het magazine Lire, vaste maandelijkse waarde in het Franse literaire landschap, heeft de filosoof Michel Onfray op de cover. Naar aanleiding van het vierde deel van zijn Journal hédoniste krijgt hij ruim baan en mag hij zelfs een ABC-darium componeren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening