Gilles Leroy krijgt Prix Goncourt voor roman over Zelda Fitzgerald

De Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs, is dit jaar door de tienkoppige jury toegekend aan Gilles Leroy voor zijn twaalfde roman Alabama Song, waarvoor hij zich inspireerde op het leven van Zelda Fitzgerald.
Dat ging niet van een leien dakje: de jury had liefst veertien stemronden nodig om uit de debatten te raken. De zeer gewilde prijs is slechts 10 euro waard, maar garandeert in Frankrijk stevige verkoopcijfers en, nou ja, eeuwige literaire roem. De laureaat van vorig jaar, Jonathan Littell, verkocht intussen 680.000 exemplaren van Les bienveillantes. Leroy inspireerde zich voor Alabama Song op het leven van Zelda Fitzgerald, de flamboyante echtgenote van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald. In de jaren twintig vormden ze het glamoureuze uithangbord van de jazz age. Zelda’s onberekenbare gedrag en Fitzgeralds drankzucht brachten het koppel aan de rand van de afgrond: in 1940 stierf Scott, Zelda overleed acht jaar later. In de elegante roman mag de getormenteerde Zelda haar versie van de feiten geven. Leroy lengde de autobiografie aan met zijn eigen verbeelding. De 48-jarige Leroy was de laatste weken vaker getipt als favoriet. Zijn werk is uitgegeven bij het bescheiden Mercure de France, weliswaar onderdeel van het uitgevershuis Gallimard. Toch leek vooral ook de bij ons veelgelezen Philippe Claudel met zijn Shoahroman Le rapport de Brodeck en Olivier Adam met A l’abri de rien de beste papieren te hebben (zie eerder bericht). Alabama Song was ook genomineerd voor de Médicis en Renaudot. Die Prix Renaudot gaat dan weer naar Daniël Pennac voor Chagrin d'école (Gallimard). De auteur figureerde niet eens op de laatste lijst kanshebbers. Recensies en achtergronden bij Le Monde, France 3 en TV5.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening