Tweede AKO-literatuurprijs voor A.F.Th. Van der Heijden

De Nederlandse schrijver A.F. Th. van der Heijden heeft vanavond voor de tweede maal de AKO-literatuurprijs in de wacht gesleept. Van der Heijden krijgt de 50.000 euro die aan de prijs is verbonden voor zijn roman Het schervengericht, onderdeel van de Homo Duplex-cyclus. Van der Heijden geeft daarmee vooral het nakijken aan Arnon Grunberg die voor Tirza, na Gouden Uil en Libris Literatuurprijs de derde grote literaire prijs op rij net door de vingers ziet glippen en de 'grand slam' dus niet kan rondmaken. De uitreiking van de prijs was rechtstreeks te bekijken via het VARA/NPS programma Pauw & Witteman. Het boek van Van der Heijden werd in de tv-uitzending aanbevolen door de politica Rita Verdonk van de nieuwe partij Trots op Nederland. Als vroegere gevangenisdirecteur kon zij het verhaal, dat een Californische gevangenis in de jaren 1977-1978 als decor heeft, sterk appreciëren.
De wellustige cyclusbouwer A.F.Th. van der Heijden kraakte tijdens de aanmaak van het boek bijna onder het gewicht van zijn eigen creaturen. Maar toen begin 2007 Het schervengericht, het 1050 pagina’s tellende nieuwe deel van de Homo Duplex-cyclus, het daglicht zag, ving hij wél unanieme lof. Het Algemeen Dagblad gewaagde zelfs van “een evenaring van Truman Capotes In cold blood.” Voor Het schervengericht heeft Van der Heijden zich losweg gebaseerd op de moord van Charles Manson op Sharon Tate, de vrouw van regisseur Roman Polanski. De regisseur, die een minderjarig meisje heeft aangerand, belandt in Van der Heijdens romanconstructie samen met de moordenaar van zijn vrouw in een Californische staatsgevangenis, zonder dat ze er eerst elkaars identiteit kennen. Tot de ontdekking een compleet noodlotsdrama in gang zet.
A.F.Th. Van der Heijden, die de AKO in 1997 ontving voor Onder het plaveisel het moeras, heeft in de jury ongetwijfeld fervente pleitbezorgers gehad. Standaard-recensent Jeroen Overstijns bijvoorbeeld draagt Van der Heijdens oeuvre op handen: “Geen enkele lezer kan het enorme talent loochenen dat hem door dit boek leidt, meer dan duizend bladzijden ver door tijd en ruimte”, schreef hij. En ook het andere Vlaamse jurylid Johan De Haes nam in zijn recensie op het VRT-nieuws destijds het woord “meesterlijk” in de mond.
De uitreiking van de prijs werd overschaduwd door een hevig dispuut tussen Grunberg en A.F.Th., in gang gezet door Grunberg die Van der Heijden in HUMO en Het Parool onlangs verbaal denigreerde. Van der Heijden nam vrijdag in De Volkskrant de maat van Grunbergs "vuilspuiterij" en wenste niet in een zaal met hem het aan de prijsuitreiking voorafgaande diner te gebruiken (zie hier). Uiteindelijk reikte Grunberg Van der Heijden de hand na de toekenning. Grunberg sjouwde de hele avond rond met zijn driejarige petekind. En o ja, de andere genomineerde auteurs waren Frank Westerman (Ararat), Willem G. Van Maanen (Heb lief en zie niet om), Dimitri Verhulst (Mevrouw Verona daalt de heuvel af) en Joost Zwagerman (Transito). Zie uitgebreider berichtgeving bij NRC-Handelsblad en De Volkskrant.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening