Buysse-biografie valt meteen in de prijzen

Joris Van Parys is voor zijn 956 pagina's tellende biografie Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd bekroond met de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2007. Het boek verscheen begin oktober, maar was door de uitgever in april in manuscriptvorm ingediend voor de prijs. De onderscheiding is 5.000 € waard. De jury (Andrea De Kegel (voorzitter), Sigrid Bousset, Anne Decelle, Patrick Lateur, Dirk Vande Voorde en Marcel van Nieuwenborgh) noemde Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd “een sterke, wetenschappelijk onderbouwde studie, een boeiende combinatie van biografie en historiografie, met stijl en zorg geschreven. Het is een boek dat een onmiskenbare leemte invult.” De jury vindt ook dat de bekroonde inzending “doet hongeren naar het werk van Buysse en dat dat precies is hoe een biografie moet werken”. De weliswaar cosmopolitische Cyriel Buysse (1859-1932) geldt als dé Vlaamse naturalist en rasverteller bij uitstek die destijds met Het recht van de sterkste de goegemeente hevig schokte. Joris van Parys schreef eerder ook de biografie van graficus Frans Masereel, die in 1996 bekroond werd met De Gouden Uil. Voor de krant De Morgen had uw dienaar een gesprek met Joris Van Parys. Daarin zegt Van Parys onder meer: "Mijn ambitie was gewoon om zoveel mogelijk over Buysse naar boven te halen. Ik heb gepoogd een boek te maken dat de in Buysse geïnteresseerde lezer begeestert maar tegelijk als basis fungeert voor verder wetenschappelijk onderzoek. Ook wilde ik het coloriet van Buysses taal de ruimte geven." In de comments bij dit bericht leest u het kaderstukje dat bij het interview hoorde en waarin een beschouwing over de biografie staat. Binnenkort verschijnt ook het nieuwe jaarboek van het Cyriel Buysse Genootschap, de Mededelingen XXIII. Daarin onder meer aandacht voor de biografie en nieuwe Buysse-teksten van Van Parys.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening