Prix Décembre voor Yannick Haenel

Het Franse najaarprijzencircus is in vol ornaat losgebarsten. Na de Goncourt en de Renaudot maandag werd dinsdag de Prix Décembre toegekend aan de 40-jarige Yannick Haenel voor zijn roman Cercle, ook al verschenen bij Gallimard, in de collectie L'Infini van Philippe Sollers. De jury van de Prix Décembre (met....Philippe Sollers en ook Fréderic Beigbeder) staat bekend voor zijn wat eigenzinniger keuzes. Het prijzengeld is niet min: liefst 30.000 euro. Cercle had al een uitstekend onthaal genoten in de Franse pers. De 40-jarige auteur Haenel, auteur van Evoluer parmi les avalanches (2003) en Introduction à la mort française (2001), is ook betrokken bij het literaire tijdschrift Ligne de risque. De nu bekroonde, 500-pagina's tellende roman Cercle gaat over een verteller die op een dag beslist zijn baan achter zich te laten en afstand neemt van de dagelijkse sleur. Hij ontmoet een danseres uit het gezelschap van Pina Bausch, gaat aan het zwerven door Oost-Europa en ontdekt zijn "absoluut bestaan." Haenel kreeg onlangs flinterdunne beschuldigingen van plagiaat naar het hoofd geslingerd vanwege Alina Reyes, zie ons eerder bericht. Vorig jaar mocht Pierre Guyotat de Prix Décembre opstrijken voor zijn boek Coma, eerdere laureaten zijn Michel Houellebecq en Régis Jauffret. Vandaag staat nog de Prix de Flore op het programma, maandag 12 november gaat de prijzenslag verder met de toekenning van de Prix Femina en Médicis, en op 13 november de Interallié. Zie overigens nog dit - eerder oppervlakkige - artikel van Andrew Hussey, auteur van Parijs, een verborgen geschiedenis over de Franse rentrée in The New Statesman.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening