Rob de Graaf laureaat van Taalunie Toneelschrijfprijs 2007

De Nederlander Rob de Graaf schrijft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2007 op zijn naam voor zijn stuk Vrede, dat hij concipieerde voor het gezelschap Keesen&Co. De jaarlijkse prijs van € 10.000 is bestemd voor de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De Graaf ontving de prijs ook al in 1996.
Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. In de komedie over rouwverwerking Vrede brengt Rob de Graaf een aantal nabestaanden samen rond het opgebaarde lichaam van een pas overleden man; zijn partner, zus en zwager. Tijdens een doorwaakte en ontluisterende nacht praten en ruziën ze over hun gevoelens, hun verhouding met de overledene en met elkaar. De jury prees het stuk als volgt: “Rob de Graaf werkt de op zich eenvoudige en klassieke situatie op zijn krachtigst en met uiterste precisie uit. Vrede is zuiver van taal, de karaktertekening is ongelooflijk knap en menselijk, de gelaagdheid en diepgang van de onderlinge relaties immens, de gesprekken die gevoerd worden zijn wezenlijk van begin tot eind. Vlijmscherp weet hij de ontreddering in het aangezicht van de dood te treffen. Vrede is genadeloos en grijpt je bij de strot.” Hier staat meer te lezen over de vijf genomineerde teksten. Zie ook nog het bericht bij het VRT-nieuws. Meer van de laureaat valt te lezen bij De Brakke Hond.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening