Literair criticus en politicus Aad Nuis (74) overleden

De Nederlandse literair criticus, publicist en vroegere staatssecretaris Aad Nuis is op 74-jarige leeftijd overleden, na een slepende ziekte. Als freelancepublicist over literatuur was hij in de periode 1975-1986 een vooraanstaande stem. Hij schreef onder meer voor Propria Cures, NRC-Handelsblad, Hollands Weekblad, Tirade, Haagse Post, Ons Erfdeel en de Volkskrant. Ook was hij onder meer redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en hoofdredacteur van uitgeverij Het Spectrum. Nuis stond bekend voor zijn bedachtzaamheid. In Elsevier zei hij ooit: 'Misschien heeft het te maken met mijn idee dat gematigdheid en onverschilligheid begrippen zijn die niet bij elkaar horen. Wat ik schrijf roept daardoor in zijn gematigdheid toch weerstanden op’
Dat bleek alvast bij de zogenaamde Weinreb-affaire, waarbij Nuis verwikkeld raakte in een felle polemiek omtrent de jood Friedrich Weinreb. Voor de oorlog zou die joden geholpen hebben om te vluchten, maar later raakte hij omstreden. Nuis koos de zijde van Weinreb. Willem Frederik Hermans, die Weinreb ontmaskerde, ging fel in de contramine tegen Nuis. Nuis kon nooit toegeven dat Weinreb een fantast was. Later heeft Nuis Frans Kellendonk beschuldigd van antisemitisme, wat alweer polemisch vuurwerk opleverde. Zijn kritieken werden gebundeld in Boeken (1978), als dichter publiceerde hij Wisselend weer (1963), opgedragen aan zijn toenmalige vriendin Renate Rubinstein.
Nuis was van opleiding politiek en sociaal wetenschapper en werkte ook aan diverse universiteiten. Hij was staatssecretaris van media en cultuur in het eerste kabinet-Kok voor de partij D 66, maar ook hier speelde zijn voorzichtigheid hem parten: als politicus was zijn bijnaam Twee meter twijfel. Nuis fungeerde op oudere leeftijd ook als voorzitter van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. Zie de berichtgeving in NRC-Handelsblad, de Volkskrant, Het Parool en bij NOS.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening