Margaret Atwood boycot literaire prijzendiner

De Canadese schrijfster Margaret Atwood heeft de uitreiking van een Canadese literaire topprijs aangegrepen om een ongewoon protest te uiten, zo schrijft The Guardian. Ze boycotte het menu dat aan de ceremoniƫle uitreiking van de Scotiabank Giller Prize - het Canadese equivalent van de Booker Prize - in het Four Seasons Hotel in Toronto voorafging. Samen met haar man Graeme Gibson bracht ze haar eigen prakje mee. De tonijntartaar en steak werden vervangen door huisgemaakt voedsel en het koppel dronk ook meegebrachte sake. Ze wilden daarmee protesteren tegen de rol van de hotelketen Four Seasons in een grootscheeps bouwproject te Grenada, precies in een eertijds door de overheid beschermd gebied. Critici van het project beweren dat de bouwplannen de leefomgeving van een bedreigde vogelsoort in het gedrang brengen. "Zolang er geen redelijke oplossing is over wat er te gebeuren staat in Grenada, kunnen we geen voedsel of drank aanvaarden van de Four Seasons-hotelgroep", zei Atwoods echtgenoot. Het koppel had hun voedselpakketten gewikkeld in een sportzak.
De prijs ging uiteindelijk onverwacht naar Elizabeth Hay voor haar boek Late Nights on Air. Ze gaf daarmee onder meer literaire zwaargewichten als Michael Ondaatje het nakijken. De plechtigheid werd bijgewoond door de politieke en culturele fine fleur van Canada.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening