Adriaan van Dis keert terug als televisiemaker

De Nederlandse schrijver Adriaan van Dis bereidt een opgemerkte terugkeer naar de beeldbuis voor. Het intussen met een cultstatus omgeven VPRO-programma Hier is...Adriaan van Dis (1978-1982) beleeft een tijdelijke wederopstanding "in een nieuw jasje". Vanaf 4 december 2007 komt er iedere dinsdag een compilatie-uitzending van het programma bij het Nederlandse digitale themakanaal Cultura. Het gaat om een door van Dis, samen met regisseur Ellen Jans, gemaakte selectie uit de 400 gevoerde gesprekken, waaruit er een honderdtal in nieuwe programma's worden gegoten. Per uitzending komen drie gasten aan bod. Elke uitzending is voorzien van een nieuwe inleiding met herinneringen, anekdotes, de flaters en waarom iemand op dat moment werd uitgenodigd. Onder meer gesprekken met de Dalai Lama, Umberto Eco, Salman Rushie, maar ook Willem Wilmink, Astrid Lindgren en Karel van het Reve zullen terug te bekijken zijn, via digitale tv én het internet. Adriaan van Dis ontving voor Hier is... Adriaan van Dis in 1986 de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma.
Op Nederland 2 start vanaf 6 januari 2008 dan weer het nieuwe televisieprogramma van Van Dis, waarvoor hij door Zuid-Afika, Namibië en Mozambique reisde, landen waarover hij al eerder schreef in Het beloofde land en In Afrika. In Van Dis in Afrika onderhoudt hij zich "met politici, schrijvers en journalisten over het koloniaal verleden, burgeroorlogen en apartheid.", aldus de website Boekennieuws. Onlangs schreef van Dis nog een reflectie over tv- en boekenprogramma's voor de boekenclub ECI in de gelegenheidspublicatie Op de televisie. Op 15 november verschijnt ook Van Dis' nieuwe boek Leeftocht: bespiegeling over zijn tijd "als student op zijn Grand Tour, als verslaggever voor een dagblad, als getuige die zich betrokken voelt bij zijn tijd. En in al die facetten zien we een Van Dis op zoek naar zijn kern - in al zijn tweeslachtigheid", aldus de aankondigingstekst.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-11-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening