De ultieme top-10 van de wereldliteratuur

Literaire lijstjes lijken een contradictio in terminis. Kun je literatuur immers in cijfers en volgordes gieten? Niettemin is het een bijzonder populair literair tijdverdrijf geworden, waarmee je de aandacht van de kranten- of weekbladlezer tegenwoordig moeiteloos kunt vangen. En ach, wat is er verkeerd mee, als ze hem op het spoor zetten van aardige boeken of zelfs de halve wereldliteratuur? Dat vond ook de Amerikaanse criticus J. Peder Zane. Hij schreef 125 van de bekendste Amerikaanse auteurs aan en vroeg hen om hun top-10 van de wereldliteratuur. Het resultaat is een kanjer van een boek: The Top-10. Writers pick their Favorite Books. Jonathan Franzen, Norman Mailer, Tom Wolfe, Michael Chabon, Jonathan Lethem, John Irving, Douglas Coupland en Stephen King, allemaal verleenden ze zonder morren hun medewerking. Uit hun antwoorden puurde Peder Zane een ultieme top-10 lijst van "the greatest books of all time." Er stond geen beperking op het genre: zowel fictie, non-fictie en poëzie als recente of klassieke literatuur kwamen in aanmerking. Uiteindelijk werd er een lijst van 544 boeken gevormd, waarop Peder Zane zijn statistisch krachtvoer losliet. Shakespeare werd vaak genoemd, maar moest in de ultieme lijst vijf andere literaire kanonnen laten voorgaan. Uiteindelijk is Lev Tolstoj's Anna Karenina volgens het kransje 125 topliteratoren "het grootste boek aller tijden". Tolstoj bekleedt zelfs ook de derde plaats. Hier komt de top-10:
1/ Lev Tolstoj, Anna Karenina
2/Gustave Flaubert, Madame Bovary
3/Lev Tolstoj, Oorlog en vrede
4/Vladimir Nabokov, Lolita
5/Mark Twain, De avonturen van Huckleberry Finn
6/William Shakespeare, Hamlet
7/Scott Fitzgerald, De grote Gatsby
8/Marcel Proust, Op zoek naar de verloren tijd
9/Anton Tsjechov, Verzamelde verhalen
10/George Eliot, Middlemarch
En nee, Peder Zane is zichtbaar niet over een nacht ijs gegaan. Hij vergezelt zijn lijstjes van uitputtende commentaar, licht de gehanteerde methode toe alsof het om een medisch experiment gaat én laat een boel auteurs een soort laudatio schrijven over de geselecteerde boeken. Het weekblad Time is alvast in zijn nopjes met de oefening. En bij wijze van nutteloos gadget kan u hier de Top-10 als screensaver downloaden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening