Penguin start met 'wikipedia-roman'

Collectief schrijfwerk aan één roman, het is als procédé al vaker beproefd. In 2000 verscheen De schrijver, een heuse literaire estafette waaraan Remco Campert, Harry Mulisch, Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Marga Minco, Hugo Claus én Joost Zwagerman bijdroegen. Maar dat wordt kinderspel vergeleken bij de grootste plannen van uitgeverij Penguin. Zij voorzien binnenkort een heuse 'wiki-novel', geheel geschreven volgens de principes van de Wikipedia-encyclopedie. In samenwerking met De Montfort University zullen auteurs hun ego's opzij schuiven en als één team een heuse roman proberen te creëren. Het boek heeft als werktitel A million Penguins en iedereen kan zijn woordje meeschrijven. Geen enkele plotwending zal aan een bepaalde auteur worden toegeschreven en iedereen kan in andermans teksten ingrijpen en correcties aanbrengen. Uiteraard zijn er moderatoren, want anders dreigt het werk aan de roman de heftigste disputen uit te lokken tussen de scribenten. Studenten van De Montfort's Creative Writing and New Media-cursus moeten het project in goede banen leiden en de beleefdheidsregels in de gaten houden. Penguin geeft toe dat het project "een sprong in het duister" is. "Eerlijk gezegd weten we ook niet wat er precies gaat gebeuren of hoe het project precies zal evolueren", zegt Jeremy Ettinghausen, hoofd van de digitale uitgeversbranche van Penguin. A Million Penguins sluit aan bij Penguins aanwezigheid in Second Life, de driedimensionele virtuele internetrealiteit. Details alweer in The Guardian en.. wat houdt u tegen? Scherp alvast de pen en ga naar de blog. Al prefereren wij a splendid isolation, tenminste als het op schrijven aankomt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening