Populaire schrijfster Marianne Fredriksson overleden

De Zweedse successchrijfster Marianne Fredriksson, wereldberoemd geworden met haar roman Anna, Hanna en Johanna, is zondag op 79-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Van haar boeken zijn over de gehele wereld meer dan 17 miljoen exepmplaren verkocht en haar werk is in meer dan veertig talen vertaald. Fredriksson was lange tijd actief als journaliste in Göteborg, onder meer als scheepvaartverslaggeefster. Ze werd later hoofdredactrice van een aantal bekende Zweedse tijdschriften en was een tijdlang ook redactiechef bij het invloedrijke Svenska Dagbladet. Als zeemansvrouw legde ze zich naderhand toe op de opvoeding van haar kinderen, al bleef ze dit combineren met haar journalistieke carrière. Rond haar veertigste belandde Fredriksson in een depressie. Pas na twee jaar psychoanalyse krabbelde ze uit het dal. Tijdens die analyse werden de sluizen naar het schrijverschap wijd opengezet en begon ze droomséances te noteren. Ze debuteerde op haar 53ste als romancière met Het boek Eva (1980). Fredriksson verwerkte nogal wat bijbelse motieven in haar romans. Met haar tiende roman Anna, Hanna en Johanna, verschenen in 1994, bereikte ze een groot, overwegend vrouwelijk, lezerspubliek. De roman werd met veel publicitair kabaal in de markt gezet. Nochtans was de literaire kritiek vaak bikkelhard voor Frrederiksson uitgesponnen familiesaga's. In Anna, Hanna en Johanna traceert Fredriksson de geschiedenis van drie generaties vrouwen: dochter Anna (geboren in 1937), haar moeder Johanna (1902-1987) en haar grootmoeder Hanna (1871-1964). "Wat in Anna, Hanna en Johanna het lot van de drie generaties vrouwen verbindt, is dat zij zichzelf in een ondergeschikte rol ten opzichte van de man manoeuvreren. Dat patroon wordt van moeder op dochter doorgegeven. De drijvende kracht die hen verhindert zich te bevrijden, ook in de huidige tijd van gelijke rechten voor man en vrouw, is de liefde.", zo schrijft Jef van Gool op TT-Literair. ‘De liefde is zowel de kracht als de zwakte van vrouwen,’ zei Fredriksson daarover. Alleen al in Nederland haalde de roman 107 drukken. Haar werk wordt uitgegeven door uitgeverij De Geus. Zie deze tekst op Boekbalie voor een uitgebreid overzicht van haar werk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening