Shortlist Gouden Uil zonder verrassingen

Vanmorgen is de shortlist bekendgemaakt van de Gouden Uil Literatuurprijs. Er is een vijftal zonder verrassingen uit de bus gekomen. Dat Arnon Grunberg met Tirza (Nijgh en van Ditmar) erbij is, wekt geen verbazing (het omgekeerde zou eerder het geval zijn). Verder zijn er twee Vlamingen bij de laatste vijf. Tom Lanoye, die onlangs de Gouden Ganzenveer ontving, is present met Het derde huwelijk (Prometheus) en Dimitri Verhulst, met De helaasheid der dingen (Contact). Debutant Christaan Weijts blijft de nominaties opstapelen met Art. 285b (De Arbeiderspers). Ouderdomsdeken Remco Campert is met Het satijnen hart (De Bezige Bij) misschien wel de grootste outsider. Allicht is bij het samenstellen van de lijst wel wat gebikkeld over het al dan niet opnemen van Ilja Leonard Pfeijffer en Het ware leven, een roman, maar met Weijts is de Leidse schrijversscène dan toch vertegenwoordigd. In het obligaat klinkende juryrapport is sprake van een recordaantal ingezonden boeken. "Opvallend in deze torenhoge stapel is de grote hoeveelheid boeken waar een cd bij geleverd werd." Het verslag herhaalt de klacht van vorige jury's: "Het dient toch nog eens gezegd: er wordt heel erg (lees: veel te) veel geproduceerd en uitgegeven. Zowel fictie als non-fictie. In de twee gebieden vallen de redactionele slordigheden op: de ontbrekende woorden zijn niet te tellen, de -dt-fouten evenmin en dat allemaal al op de eerste pagina. In een enkel geval zelfs al in de vierde zin. [...] Verder is de chicklit nog niet over haar hoogtepunt heen. En in dit geval zijn de hoogtepunten die in het merendeel van dat soort boeken beschreven worden, ook niet echt zaligmakend. Ook het aanbod van literaire non-fictie stelde teleur: weinig kwaliteit en nog minder creativiteit." De prijs wordt uitgereikt op 31 maart 2007. Een gokje? In deze juryconstellatie lijkt de prijs Grunberg ditmaal niet te kunnen ontsnappen. Vorig jaar ging de prijs postuum naar Henk van Woerden met Ultramarijn. Zie ook ons eerder bericht over de longlist.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening