Nietzsche-vertaler één week lang in ton

De Nietzsche-vertaler, filosoof en taal-kundige Eric Hoekstra gaat tijdens de Maand van de Filosofie één week lang in een houten ton wonen. Hij wil daarmee eer bewijzen aan de Griekse filosoof Diogenes van Sinope en laten zien "dat een mens weinig nodig heeft om gelukkig te zijn." Hoekstra, die Nietzsche vanuit het Duits naar het Fries omzette, "wil vooral voor de oudere filosofie reclame maken." De man zal tussen 30 maart en 7 april zijn intrek nemen in een wijnvat uit Hongarije van 2,25 diep en 2,25 meter hoog. Dat zal geposteerd worden voor boekhandel Van de Velde in het Friese Leeuwarden. Hoekstra zal af en toe het vat verlaten voor onder meer sanitaire stops, zo luidt de aankondiging. Het thema van de Maand van de Filosofie, die van start gaat op 30 maart én een hele waaier aan activiteiten omvat, is dit jaar Het redelijke beest: "Het beest in de mens lijkt nauwelijks te temmen, en tegelijkertijd blijkt het dier steeds menselijker te worden. Het dier krijgt steeds meer rechten, het dier moet vertegenwoordigd zijn in het parlement. Mens en dier kruipen steeds meer naar elkaar toe. En dus is de vraag: zit het beest in de mens of de mens in het beest?" Rond het ton-verblijf van Hoekstra vinden in Leeuwarden nog een aantal evenementen plaats, zoals onder meer een antiek-Grieks symposion op 7 april. "Daarbij zal een klein gezelschap van bekende Friezen uit de wereld van politiek, wetenschap en cultuur onder het genot van eten en drinken aan het woord komen over de liefde en andere persoonlijke zaken." Het traditionele essay van de Maand van de Filosofie wordt dit jaar geschreven door Désanne van Brederode. In Brief aan een Gelukzoeker fileert zij de Nederlandse samenleving ten behoeve van een buitenlander die naar Holland wil komen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening