Vernieuwd Ons Erfdeel viert 50-jarig bestaan

Het Vlaamse algemeen-culturele tijdschrift Ons Erfdeel heeft in het Vlaams-Nederlands huis De Buren een uitgebreid feestprogramma voorgesteld, naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag. Zowel Ons Erfdeel als het franstalige zusterblad Septentrion zijn in een nieuwe lay-out gegoten. "Het gaat om een frisse en stijlvolle opmaak, zonder modieus te zijn." Ook de frequentie van het blad wijzigt. Ons Erfdeel, in 1957 gesticht door Jozef Deleu, zal voortaan vier in plaats van vijf keer per jaar uitkomen (februari, mei, augustus en november). Elk nummer wordt er wel een stuk volumineuzer op. Hoofdredacteur Luc Devoldere: "Op die manier kunnen we meer afstand nemen van hypes en kritischer berichten over de culturele en maatschappelijke actualiteit." Vanaf nu bevat Ons Erfdeel telkens een portfolio, waarin alle kleurenafbeeldingen zijn samengebracht. Het blad stuurt dit jaar ook Tom Naegels en Bart Dirks op reportage, als Vlaming in Nederland én Nederlander in Vlaanderen. Ze publiceren één jaar lang uitgebreide essays over hun ervaringen in het dichtste buitenland. Opmerkelijk: Ons Erfdeel breekt met een traditie en start ook met interviews. De vertrouwde, grondige recensierubrieken blijven intact.
Voorts is een internationale gelegenheidspublicatie in de maak over Talen in Europa. Overeind in babel verschijnt in september 2007 en wil "de diversiteit en de complexiteit van de Europese taalsituatie voor het voetlicht brengen." In het boek komen 16 Europese schrijvers aan het woord. Onder meer Claudio Magris, Adriaan van Dis, Abdelkader Benali, Caroline Lamarche, Antonio Muñoz Molina buigen zich over de vraag wat hun moedertaal voor hen betekent. Rond dit boek zijn in september ook symposia én een literaire avond voorzien, waarop "de Europese republiek der Letteren" voor één dag in ere wordt hersteld. Op 12 mei 2007 is er al een groot verjaardagsfeest in de Aula van de Gentse Universiteit, met onder meer Gerrit Kouwenaar, Els Moors en Wim Helsen als trekpleisters én muziek van Bart Peeters. Tenslotte: in het nieuwe februarinummer vind je een overzichtsstuk van uw dienaar over het oeuvre van Stefan Brijs. Zie ook ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening