Martin Amis wordt professor

Het bitter cynische enfant terrible Martin Amis (°1949), veelal beschouwd als één van de grootste levende Britse schrijvers, kiest voor een verrassende carrièrewending. De controversiële auteur wordt zowaar professor aan de Manchester University. Daar zal hij creative writing doceren, een beslissing die hem volgens The Guardian in één klap tot het "literaire establishment" doet toetreden. Amis hoopt uit het professoraat ook een nieuwe roman te kunnen puren. Hij vond het hoog tijd worden voor "iets helemaal anders." Hij wil bovendien weer voeling krijgen met wat er onder de jongere generatie leeft. "Ik heb weliswaar kinderen, maar ze geven je maar een beperkte kijk op wat er onder hun leeftijdsgenoten gebeurt. Ze doen nogal geheimzinnig en filteren graag wat ze jou vertellen." Amis droomt ook luidop van een campusroman: "Een campusroman geschreven door een oudere schrijver, dat is wat de wereld wil", zegt hij met enige zelfspot. Ondanks zijn reputatie als spijkerhard criticus hoopt hij voor zijn studenten een genereuze "tutor" te zijn. "Ik mag dan wel wrang en zuur zijn in mijn teksten, maar dat is niet hoe ik leef. Ik neem me voor zeer tegemoetkomend en galant met hen om te gaan." Toch maakt hij zich weinig illusies over zijn reputatie. "Ik zal allicht sterven als the bad boy of English letters." Met dit professoraat drukt Martin Amis wel heel uitdrukkelijk het voetspoor van zijn vader Kingsley Amis (1922-1995). De legendarische brompot doceerde tussen 1948 en 1963 Engels aan de universiteiten van Swansea en Cambridge en schreef onder meer de burleske campusroman Lucky Jim. Toch is Amis categoriek: "Ik vergelijk mijn leven zelden met dat van mijn vader." Amis keerde in september 2006 terug naar Groot-Brittanië, nadat hij met zijn tweede vrouw Isabel Fonseca en zijn twee jonge dochters 2,5 jaar in Uruguay woonde. Zijn laatste roman House of Meetings verscheen in september 2006, voor 2007 is de nieuwe roman The Pregnant Widow aangekondigd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening