Arundhati Roy keert terug naar de roman

De Indische schrijfster Arundhati Roy (°1961) heeft deze week aangekondigd dat ze opnieuw een roman gaat aanvatten. De voorbije tien jaar heeft Roy zich hoofdzakelijk toegelegd op politiek activisme én op non-fictie. Roy, die voor haar eerste en tot nu toe enige roman De God van kleine dingen in 1997 de Britse Bookerprize ontving, vindt zichzelf als auteur stagneren. Door het schrijven van een prozaboek, waarvoor ze al research verrichte in Kashmir, wil ze die impasse doorbreken. "Ik wil weer dingen zeggen zonder voortdurend op eieren te moeten lopen. Als schrijfster moet ik weer nieuwe, andere plaatsen verkennen." Roy is van oordeel dat het schrijven van politiek-polemische stukken teveel beperkingen heeft. De schrijfster staat bekend als een fel bestrijder van de Indische regering én de nucleaire politiek van het land. Ze was nauw betrokken bij de langdurige protestacties rond de Narmada-stuwdam in 2002, waarvoor hele dorpen moesten verdwijnen. Roy belandde toen zelfs één dag in de gevangenis "wegens minachting van het Indische hooggerechtshof", omdat ze het hof als "ondemocratisch" zou hebben afgeschilderd. Ook haar scherpe stellingnames tegen het Amerikaanse oorlogsgeweld in Irak en Afghanistan zijn berucht. Haar internationaal succesvolle roman De God van kleine dingen verhaalde over de tweeling Estha en Rahel, die ter wereld komt in het paradijselijke Zuid-India. Door een tragedie verliezen Estha en Rahel elkaar al op zeer jonge leeftijd uit het oog. Op deze pagina's kun je een aantal van Roy's politieke geschriften nalezen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening