Te jong voor klassieke schrijvers?

Britse docenten staan op hun achterste poten over een plan van de regering om jonge leerlingen van 11 tot 14 jaar ertoe te verplichten werken van gecanoniseerde schrijvers als Jane Austen, William Shakespeare en Charles Dickens te lezen. De leraren vinden dat de meeste leerlingen op zo'n jonge leeftijd helemaal niet klaar zijn voor het bestuderen van de Britse klassieken. De Britse minister van Onderwijs Alan Johnson is nochtans niet te vermurven en blijft een groot voorstander van het plan. Hij noemde deze auteurs "untouchable". Lerarenorganisaties vermoeden dat de hardnekkigheid van Johnson pre-electorale motieven heeft. Hij wil kiezers gunstig stemmen door het belang van een "Britse" literaire attitude te onderstrepen, zo beweren ze. Ian McNeilly van de National Association for the Teaching of English (NATE) noemde in The Times het plan van Johnson "contraproductief'. "Op die manier maak je scholieren afkerig van de tekst, de auteur en het onderwerp', aldus McNeilly. "Bovendien is het niet goed voor hun zelfvertrouwen.' McNeilly vermoedt dat je met een klas van elfjarigen misschien wel Charles Dickens A Christmas Carol of zelfs Oliver Twist kan uitvlooien, maar zeker "niet de grotere boeken." Het lezen van Jane Austen met een groep van elfjarigen is volgens McNeilly verspilde moeite. "Ik denk ze daarvoor niet genoeg maturiteit bezitten." Kortom: de leraren vrezen dat het plan jongeren voorgoed van de literatuur kan vervreemden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening