Bekroond kinderboek gebannen vanwege het woord "scrotum"

In de Verenigde Staten is grote ophef ontstaan rond het kinderboek The Higher Power of Lucky, dat onlangs werd bekroond met de Newbery Medal, een zeer prestigieuze onderscheiding voor kinderliteratuur die telkens ook de verkoop sterk aanjaagt. Diverse (school-)bibliotheken over het hele land hebben het boek van schrijfster Susan Patron uit hun rekken gebannen, omdat al op de eerste pagina het woord scrotum staat. In het verhaal krijgt een hond nét op die plek een slangenbeet. Lucky Trimble, de heldin van dit boek voor 9 tot 12 jarigen, hoort het woord wanneer ze een gesprek afluistert door een gat in een muur. "Scrotum had voor Lucky de klank van iets dat plots opkomt, wanneer je de griep krijgt en teveel hoest," zo vervolgt het boek. “Het klonk medisch en geheim, maar ook belangrijk." De heisa in de Verenigde Staten heeft op bibliotheekfora de discussie aangezwengeld over welke woorden in kinderboeken tolereerbaar zijn. Tal van bibliotheken zijn niettemin van plan het voorbeeld van hun collega's te volgen en zeggen bestellingen voor het boek af. In de Verenigde Staten is het de gewoonte om een met de Newbury Medal bekroond boek luidop in de klas voor te lezen aan kinderen. Pat Scales, een vroegere voorzitster van de Newbery Award, zegt dat "wie over dit woord struikelt, het boek alleszins niet in zijn geheel heeft gelezen. [...] Dit is wat censoren doen - ze pikken woorden uit de context en kijken helemaal niet naar de totale opzet of verdienste van het boek." De schrijfster Susan Patron, die zelf in een openbare bibliotheek werkt, reageert hoogst verbaasd op alle stennis. Het verhaal van de slangenbeet is gebaseerd op een echt voorval met de hond van een vriend, licht ze toe. Bovendien is het opgroeien van Lucky een belangrijk thema in The Higher Power of Lucky. Patron zegt: "Leren over taal en lichaamsdelen is dan ook vrij belangrijk voor haar [...] En bovendien is het woord erg welluidend én net daarom zo interessant voor Lucky." Amerikaanse bibliotheken hebben al vaker geprobeerd boeken uit de rekken te weren, zo weet The New York Times. Sommige scholen poogden eerder zelfs Harry Potter-boeken buiten de muren te houden, omdat ze vonden dat ze indirect aanzetten tot satanisme & hekserij.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening