Oostenrijkse schrijver Jakov Lind gestorven

In zijn woonplaats Londen is zaterdag de uit Oostenrijk afkomstige schrijver en acteur Jakov Lind (°1927) overleden. Hij was net 80 jaar geworden. Linds werk staat bekend als "duister, grotesk" en zelfs "apocalyptisch." De jood Lind, die in Wenen werd geboren, verliet zijn land na de Anschluss bij Duitsland en kwam op elfjarige leeftijd via een kindertransport naar Nederland. Vervolgens overleefde hij de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland met een valse Nederlandse identiteit onder de naam Jan Gerrit Overbeek. Als koerier in het Duitse Reichsluftfahrtministerium waagde hij zich zelfs in het hol van de leeuw. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok hij een tijdlang naar Palestina. Slechts moeizaam wist hij een carrière als acteur uit te bouwen. Lind was dan ook een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij werkte onder meer als strandfotograaf en privé-detective. Zijn succes als schrijver was grillig. Linds oeuvre staat in het teken van de naziterreur, de concentratiekampen en de jodenvervolging. In 1962 verscheen zijn eerste verhalenbundel Eine Seele aus Holz, die door de kritiek gunstig werd onthaald en in veertien landen een vertaling kreeg. Maar zijn roman Landschaft in Beton uit 1963 botste dan weer op veel weerstand. Hans Magnus Enzensberger omschreef het boek als een "bloedige, banale gruizige brij." Lind wilde met zijn boeken "das Unerträgliche erträglich denken", maar in het Duitse taalgebied kreeg hij relatief weinig erkenning en is hij, aldus bepaalde critici, altijd een "Geheimtipp" gebleven. Vanaf het eind van de jaren zestig begon hij ook in het Engels te publiceren, met groter succes. Lind schreef ook talloze hoor- en tv-spelen. Nogal wat boeken van Lind werden destijds in het Nederlands vertaald, oa. in de Salamander-reeks.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening